fbpx
Сьогодні
22:07 24 Вер 2023

Формула миру, запропонована Зеленським, має лягти в основу нової архітектури світової безпеки, – нардеп

У Міжнародний день миру, встановлений Генасамблеєю ООН, держава-терорист, яка присутня в Радбезі ООН і яка має там право вето, вчергове атакувала ракетами й «шахедами» мирні українські міста.

«Усе це відбувається під час проведення 78-ї Генеральної асамблеї ООН — міжнародного майданчика, утвореного після Другої світової війни для того, аби запобігати війнам, злочинам проти людяності та геноцидам. Для уникнення всього того, що сьогодні відбувається в Україні. Однак нині ООН перетворюється на Лігу націй — свого попередника, який не зміг запобігти початку Другої світової війни», — на цьому наголосив під час свого виступу з трибуни Верховної Ради заступник голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Він нагадав, що Україна підтримує пропозиції низки світових Лідерів щодо необхідності реформування Радбезу ООН як найвищої світової трибуни, яка, на жаль, сьогодні використовується переважно для гарних виступів. Також зазначив: тезу про те, що ООН не ефективна у нинішньому форматі, напередодні Генасамблеї визнав сам Генсек ООН Антоніу Гутерриш, а до реформи інституції закликали Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель та Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

«Рада безпеки ООН повинна бути інструментом припинення, а головне — запобігання воєн», — підкреслив парламентар. Також він акцентував на тому, що на полях Генасамблеї Президент Зеленський підтримав ініціативу розширення Радбезу ООН. Йде мова про долучення нових постійних членів, зокрема з представників Африканського Союзу, Азії, Ісламського світу, Латинської Америки та держав Тихого океану тощо. Натомість країна-агресор однозначно повинна бути позбавлена права вето.

«У виступі перед Генасамблеєю ООН та Радбезом ООН Президент Володимир Зеленський нагадав про українську Формулу миру, яку повністю чи частково вже підтримали понад 140 держав світу. Наш Президент закликав зупинити ядерний шантаж, штучну продовольчу кризу, депортацію дітей, екоцид, реально відновити дію Статуту та принципів ООН. Тож хочу ще раз наголосити: запропонована світові Формула миру Президента Зеленського повинна бути імплементована абсолютною більшістю, як така, що заснована на Статуті ООН та резолюціях Генасамблеї ООН, а найголовніше — на міжнародному праві. Це повинно стати основою для нової архітектури світової безпеки», — підкреслив Арсеній Пушкаренко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: