fbpx
Сьогодні
18:46 21 Вер 2023

У ВООЗ анонсували про перемогу України над спалахом поліомієліту

До успішного стримування спалаху поліомієліту в Україні призвела співпраця між МОЗ, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Ротарі Інтернешнл та Центром з контролю та профілактики захворювань США (СDC).

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву Міністерства здоров'я України.

Європейське регіональне Бюро ВООЗ оголосило спалах поліомієліту в Україні, виявлений у жовтні 2021 року, офіційно завершеним.

"Комплексний підхід до реагування на спалах, ініційований МОЗ України в грудні 2021 року, успішно зупинив передачу вірусу та запобіг його поширенню в інші країни", – наголосили в МОЗ.

В міністерстві пояснили, що завершення спалаху ґрунтується на рекомендаціях після оцінки реагування на спалах поліомієліту, яка була проведена партнерами Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту, включаючи ВООЗ та ЮНІСЕФ, у травні цього року, а також даних, наданих Україною щодо поточного епіднагляду, імунізації та комунікації й комплексного огляду ефективності епіднагляду за вірусом поліомієліту та вакцинації в країнах, які приймають більшість українських біженців.

"Зупинення розповсюдження поліовірусу в умовах війни, що триває, є надзвичайним досягненням, що ілюструє відданість української влади справі добробуту населення", – сказав керівник Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко зауважив, що наразі спалах ліквідовано, але робота щодо запобігання поліомієліту та іншим захворюванням, яким можна запобігти за допомогою вакцин, в Україні продовжується.

"Поки поліомієліт залишається загрозою в усьому світі, Україна залишатиметься вразливою, тому Міністерство охорони здоров'я продовжує посилення епіднагляду за хворобами, яким можна запобігти завдяки вакцинації, та працює над розширенням охоплення плановою імунізацією по всій країні, щоб захистити кожну дитину", – підсумував міністр.

Довідка

Поліомієліт  — гостре інфекційне захворювання, яке спричинює поліовірус. Хвороба здатна перебігати з ураженням ЦНС, із виникненням парезів і паралічів, іноді може закінчуватися смертю хворого.

Вірус поліомієліту передається від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п'яти років. Поліомієліт невиліковний, але його поширенню можна запобігти шляхом вакцинації. Вакцину від поліомієліту вводять кілька разів, і вона захищає людину впродовж усього її життя.

Застосовуються інактивована та оральна поліомієлітні вакцини (ІПВ та ОПВ).

Нагадаємо, представники європейських органів охорони здоров'я повідомляють, що у низці країн світу зафіксований новий варіант коронавірусу – ВА.2.86, який отримав назву "Пірола". Він є підштамом "Омікрона", що налічує понад 30 мутацій. Штам "Пірола" може бути ще заразнішим, а перебіг хвороби – ще важчим.

В Україні від 1 липня був скасований карантин, який діяв у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Наразі в Україні зареєстровано кілька випадків кору. Це небезпечне та високозаразне інфекційне захворювання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: