fbpx
Сьогодні
11:45 08 Вер 2023

Україна: 20 об’єктів культурної спадщини отримали посилений захист відповідно до Другого протоколу ЮНЕСКО до Гаазької конвенції 1954 року

English version here

Фото: Укрінформ

Сьогодні Комітет ЮНЕСКО із захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту провів позачергове засідання з метою зміцнення захисту культурної спадщини в Україні, включно з наданням тимчасового посиленого захисту 20 об'єктам культурної спадщини, а також прийняв рішення щодо проведення тренінгів з охорони культурної спадщини для українських військових та для судових структур.

Після неодноразових випадків нищення культурних об'єктів в Україні, сьогодні на запит України відбулося позачергове засідання Комітету з питань захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Під час засідання, Комітет ЮНЕСКО, що займається питаннями Другого протоколу до Гаазької конвенції 1954 року, прийняв Декларацію, «висловлюючи глибокий жаль через те, що російські ракетні удари завдали серйозної шкоди історичним будівлям, що мають культурне значення, у Львові, Одесі та Чернігові».

Комітет постановив тимчасово внести 20 об'єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом. Це рішення підвищить їх безпеку під час війни, потенційно дозволяючи компетентним органам усіх 87 держав-учасниць Другого протоколу 1999 року переслідувати або екстрадувати ймовірних правопорушників.

«Впродовж півтора року після вторгнення ми спостерігаємо тривожне зростання нападів на культурну спадщину України. Необхідні додаткові дії, задля уникнення незворотної шкоди спільній спадщині людства, і сьогоднішній результат є рішучим кроком у правильному напрямку», – Ернесто Оттоне Р., заступник генеральної директорки ЮНЕСКО з питань культури.

Зазначені 20 об'єктів тепер мають найвищий рівень захисту від військових атак, а також погроз зробити їх об'єктом нападу. Недотримання цих положень буде кваліфіковано як «серйозне порушення» Гаазької конвенції 1954 року та Другого протоколу до неї.

Комітет також вирішив фінансово підтримати організацію тренінгів ЮНЕСКО для працівників українських силових та судових структур з метою підвищення їх навичок із захисту культурної спадщини. Це стане доповненням до низки навчальних курсів для українських спеціалістів у сфері культури та інших заходів з превентивного захисту та реабілітації спадщини, які проводить ЮНЕСКО з початку війни.

З 24 лютого 2022 року ЮНЕСКО верифікувала пошкодження 287 культурних об'єктів в Україні, у тому числі в межах об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: