fbpx
Сьогодні
Фото 20:58 19 Вер 2023

В Ірпені встановлять пам’ятник із залишків російських ракет: навіщо це рішення

22 вересня у сквері біля Ірпінського відділу поліції встановлять пам'ятник "Воля", присвячений боротьбі Приірпіння з російською навалою. Скульптуру створили із залишків російських ракет, що летіли на регіон у лютому-березні 2022 року. 

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на ITV.

У чому проблема?

У період російської навали по Приірпінню було випущено величезну кількість ворожих снарядів, мін та касетних боєприпасів. Ці обстріли спричинили масштабні руйнування, смерті та поранення сотень мирних жителів і захисників.

Цей убивчий метал ще продовжують знаходити й знешкоджувати.

Мета інсталяції — утилізувати метал й одночасно створити спомин про навалу, про ті страшні дні, в яких українці вистояли, зміцнивши віру, силу і міць.

В Ірпені встановлять пам'ятник із залишків російських ракет

Яке рішення?

Гасло проєкту — «Всього металу замало, щоб нашу волю зламало».

До складу проєктної групи увійшли скульптори Кирило Гузенко та Артем Стрембіцький, художниця Софія Дзюблюк, архітекторка Любов Тютіна, дизайнерка Зореслава Дзюблюк та IT- консультант Андрій Мартинюк.

«Ідея скульптури в тому, що волю народу зламати обстрілами та ударами неможливо. Чим більше гатили по нам, тим сильнішою ставало бажання вистояти і перемогти. Вся ця зброя, яка розроблялась нашими ворогами заради того, щоб нас вбити, пробудила нашу свідомість, загартувала дух і наше прагнення перемоги та життя в цивілізованому світі», — пояснюють творці.

Як це працює?

Проєкт реалізується за ініціативи Національної поліції України в Київській області. Окрім фізичної інсталяції, було створено й віртуальне інтерактивне доповнення «VOLIA». Кожен зможе зчитати QR-код та переглянути скульптуру у віртуальній реальності. Окрім того, за QR-кодом можна дізнатися більше про кожен боєприпас, що став частиною інсталяції.

Після відкриття проєкт буде доступний українською та англійською мовами, але надалі вибір мов планують розширювати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: