fbpx
Сьогодні
Фото, відео 16:33 17 Вер 2023

В Україні з'явився комікс "Містер Травчик" на підтримку легалізації медичного канабісу: у чому рішення

В Україні запустили у продаж перше видання соціального коміксу "Містер Травчик" художниці Тамари Сафарової, в якому мають на меті зруйнувати стереотипи щодо медичного канабісу й підтримки його легалізації.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Інстаграм авторки коміксу.

У чому проблема?

В Україні 6 мільйонів людей потребуватимуть ліків на основі канабісу, зазначають у МОЗ.

У відомстві наголосили, що до повномасштабної війни таких ліків потребували понад 2 мільйони українців. Через війну ще близько 4 мільйонів потребуватимуть медикаментозного лікування посттравматичних стресових розладів за допомогою медичного канабісу.

На сьогодні в Україні легалізовані тільки окремі препарати на основі медичного канабісу.

У червні 2022 року у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт №7457, який передбачає легалізацію в Україні канабісу для медичних і наукових цілей. Документ регулюватиме ліцензування й обіг препаратів на основі медичного канабісу, встановлюватиме правила видачі електронних рецептів.

Проте цей законопроєкт має недоліки, вважають активісти.

Таакож у легалізації канабісу і його науковому вивченні можуть бути не зацікавлені й фармацевтичні компанії.

Яке рішення?

Авторка коміксу Тамара Сафарова розповідає, що ідея створення коміксу народилася після того, як вона стала свідком позитивного впливу канабісу на власне здоровʼя під час боротьби з синдромом полікістозних яєчників (PCOS).

Це гормональне захворювання, яке виникає через порушення функції роботи гіпоталамуса, гіпофіза і яєчників.

"Поки речовини, відомі своєю шкідливістю для організму, як-от нікотин й алкоголь, залишаються широко доступними, а опіати використовують у лікарнях, канабіс, безпечність якого доведена, лишається досі поза законом", – каже Тамара Сафарова.

Комікс

Як це працює?

Комікс "Містер Травчик" складається з 20 епізодів.

"Цей твір розповідає про користь і цілющі властивості канабісу, а також спонукає до критичного мислення щодо його використання", – розповідає художниця Тамара Сафарова.

Комікс

Перше видання містить перші пʼять епізодів. Комікс-зін надрукований накладом у 100 штук. Кожен екземпляр пронумерований та підписаний.

Комікс

"Містера Травчика" можна замовити через Instagram авторки Тамари Сафарової. Вартість – 420 гривень.

Комікс "Містер Травчик" українська художниця Тамара Сафарова почала створювати ще в листопаді 2022 року, зокрема запустила Patreon, щоби благодійники могли підтримати проєкт.

Комікс

Нагадаємо, що під час свого виступу у Верховній Раді 28 червня президент Володимир Зеленський заявив про необхідність легалізувати в Україні медичний канабіс.

Як писала Рубрика, видання The New York Times опублікувало комікс української ілюстраторки Жені Олійник What We Had To Lose ("Що нам довелося втратити").

До того ж, Центр національного спротиву презентував комікс під назвою "Час русні спливає", на основі книги, створеної за допомогою штучного інтелекту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: