fbpx
Сьогодні
Фото 15:19 14 Вер 2023

Хвостаті лікарі: у Нацгвардії розповіли як впливає каністерапія на лікування військових

Фото: Національна гвардія

Метод лікування та реабілітації військових, під час якого використовують спеціально навчених собак, є одним з ефективних способів, при якому тварини здатні позитивно впливати на психофізичний стан бійців.

У тому, що каністерапія є ефективною переконалися військовослужбовці бригади "Спартан", до яких завітали "хвостаті лікарі" Міра, Рада та Ляля, повідомляють в Національній гвардії.

У Нацгвардії зазначили, що з військовими проводять як групові, так й індивідуальні терапії.

Як розповідають у пресслужбі, 6-річна собака Рада половину свого життя допомагає армійцям, Ляля – лише "вчиться" на реабілітолога.

каністерапія собаки військові

Фото: Національна гвардія

А найдосвідченішою серед "реабілітологів" є Міра, яка працює в терапії понад шість років.

"Її спеціалізація – це діти з психічними та ментальними розладами, розладами аутистичного спектра. З 2016 року ми з нею працюємо з дітками, евакуйованими з зони АТО з посттравматичними синдромами, які викликані психологічними травмами", – каже кінолог-каністерапевт Ярослава Косогова.

Як наголошують, через такий метод лікування військові розвивають довіру до інших людей та розкривають свої почуття та емоції.

каністерапія собаки військові

Фото: Національна гвардія

Така терапія сприяє швидкому психотерапевтичному відновленню та соціальній адаптації, зазначають кінологи.

Як розповідають психологи, коли в процесі бойових дій військовослужбовець отримав досить глибоку психологічну травму, то для нього розробляється індивідуальна терапія спільно з кінологом.

каністерапія собаки військові

Фото: Національна гвардія

"Коли ми проводимо каністерапію, ми прагнемо досягти терапевтичного ефекту у вигляді тих позитивних емоцій, які отримує людина від контакту з собакою. Для хлопців, які тільки вийшли із зони бойових дій, у яких триває процес декомпресії та відновлення є різна форма роботи.

Індивідуальна розробляється спільно з кінологом, коли в процесі бойових дій військовослужбовець отримав досить глибоку психологічну травму. Групова робота є теж ефективною, проте  з меншою залученістювійськовослужбовців",– ділиться нацгвардієць-психолог Ігор Гутнік.

За словами експертів, не кожна собака може стати "лікарем".

каністерапія собаки

Фото: Національна гвардія

  • Спершу чотирилапі проходять спеціальний тест на відсутність агресивної реакції на людей та страху перед гучними звуками й незвичайними предметами.
  • Потім собак навчають взаємодіяти з пацієнтами.
  • Останнім етапом підготовки є складання іспиту та отримання ліцензії на лікування.

Зазначають, що взаємодія з собаками має важливе значення для військовослужбовців, оскільки під час виконання бойових завдань, саме ці тварини допомагають їм та можуть попередити про небезпеку.

"Взаємодія з собаками сприяє зниженню рівня тривожності та депресії, покращує настрій, знімає емоційне навантаження, військові стають більш відкритими та комунікабельними.

Крім того, собаки-терапевти допомагають у фізичній реабілітації військових. Із задоволенням супроводжуючи їх у прогулянках, вони стимулюють рухову активність та допомагають військовим із пораненнями відновити м'язову та суглобову функцію", – підкреслює кінологиня Оксана Шибарова.

"Рубрика" дізналася, як у Запоріжжі ветеранам та їхнім сім'ям допомагають сертифіковані собаки-терапевти Аш, Берта, Мотіко та Лінда. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Каністерапія та реабілітація військових: як це працює?"

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: