fbpx
Сьогодні
10:14 04 Вер 2023

Британська розвідка: росія застосовує хакерські атаки проти військових ЗСУ

Фото: pixabay.com

Для підтримки свого вторгнення в Україну країна-агресорка продовжує використовувати кібернетичні можливості, зокрема і хакерські атаки та шкідливе програмне забезпечення, заявила розвідка Великої Британії

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter .

У відомстві нагадали, що 31 серпня Національний центр кібербезпеки Британії (NCSC ) разом з міжнародними партнерами опублікував звіт про кампанію шкідливого програмного забезпечення, спрямовану на мобільні пристрої Android, які використовуються українськими військовими.

Шкідливе програмне забезпечення під назвою Infamous Chisel використовувалося російською групою кіберзагроз, відомою як Sandworm, яку пов'язують з Головним центром спецтехнологій Головного розвідувального управління Генштабу росії.

Infamous Chisel забезпечує постійний доступ до скомпрометованих Android-пристроїв, а також збір і вилучення даних з них. Програмне забезпечення націлене і на додатки, які використовують українські військові.

Британська розвідка зазначила:

"Дуже ймовірно, що Infamous Chisel використовувалося з метою крадіжки чутливої військової інформації. Ця діяльність демонструє, що Росія продовжує використовувати кібернетичні можливості для підтримки вторгнення в Україну".

Довідка

Британська влада уже попереджала про ризики використання чатботів, керованих штучним інтелектом, стверджуючи, що їх можна обманом змусити виконувати шкідливі завдання.

У двох своїх публікаціях відомство зазначає, що експерти ще не розібралися з потенційними проблемами безпеки, пов'язаними з алгоритмами, які можуть генерувати взаємодію, схожу на людську – так званими великими мовними моделями (LLM).

NCSC зазначає, що використання інструментів на основі штучного інтелекту, зокрема в роботі з обслуговування клієнтів та дзвінками з продажу, може нести ризики, особливо якщо такі моделі будуть підключені до інших елементів бізнес-процесів.

Науковці та дослідники неодноразово знаходили способи маніпулювати чатботами, даючи їм несанкціоновані команди або обманюючи їх, щоб вони обходили вбудовані в них захисні механізми.

Наприклад, чатбот на базі штучного інтелекту, який використовує банк, можна обманом змусити здійснити несанкціоновану транзакцію, якщо хакер правильно структурує свій запит.

Вплив штучного інтелекту на безпеку все ще перебуває в центрі уваги урядів країн по всьому світу. Зокрема, у США та Канаді вже фіксували використання технології LLM хакерами.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України повідомила, що українські кіберфахівці запобігли спробі російських спецслужб проникнути в електронну систему планування операцій ЗСУ.

У попередньому розвідувальному огляді Міноборони Британії йшлося, що росія з кінця червня звертається до громадян сусідніх країн та мігрантів з Центральної Азії, щоб завербувати їх для участі у бойових діях в Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: