fbpx
Сьогодні
13:25 03 Вер 2023

У Франції планують заборонити одноразові електронні сигарети: навіщо це рішення

Через зростання споживання тютюну уряд Франції планує заборонити одноразові електронні сигарети на тлі розробки національного плану боротьби з курінням.

Про це заявила прем'єр-міністерка Елізабет Борн, повідомляє BFM TV.

У чому проблема?

Нагадаємо, що міністр охорони здоров'я Франції Франсуа Браун вже неодноразово заявляв про необхідність заборонити одноразові електронні сигарети, оскільки вони "підштовхують молодь до куріння".

Зокрема він називав "екологічною нісенітницею" те, що "одноразки" є придатними для багаторазового використання.

З солодкими або фруктовими смаками, яскравим пакуванням, що нагадує цукерки, і доступною ціною від восьми до 12 євро за 500 затяжок, одноразові електронні сигарети викликають занепокоєння, оскільки вони орієнтовані на підлітків, в той час, як електронні сигарети заборонені для неповнолітніх у Франції. 

Яке рішення?

Французький уряд незабаром представить новий національний план боротьби з курінням, який включатиме заборону на одноразові електронні сигарети, наголосила прем'єр-міністерка.

Як це працює?

За словами Борн, одноразові електронні сигарети можуть бути заборонені в країні вже незабаром в рамках "нового національного плану боротьби з курінням".

"Люди можуть сказати нам, що це не нікотин. Але це рефлекс, жест, до якого звикають молоді люди. Саме так вони починають курити, і це потрібно зупинити", – сказала Борн. 

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 11 серпня, ухвалив рішення, згідно з яким, веб-сайти виробників та імпортерів електронних сигарет та систем нагрівання тютюну будуть перевіряти вік відвідувачів.

Як писала Рубрика, науковці дедалі більше виявляють ризики для здоров'я, пов'язані з використанням електронних сигарет. Вкрай необхідними є додаткові дослідження щодо довгострокового впливу пристроїв для вейпінгу на серцево-легеневу систему зокрема та організм в цілому.

Яка ситуація в Україні?

В Україні електронні сигарети є найбільш поширеними серед підлітків та молоді. За даними опитування 2019 року, кожна 5 дитина віком 14-17 років споживає е-сигарети. 

Опитування 2023 року показало, що 50% споживачів електронних сигарет обирають їх саме через приємний смак і аромат, а 29% вказали на «меншу шкідливість». Це свідчить про те, що маніпуляції виробників працюють та затягують молодь в нікотинову пастку.

В той же час серцево-судинні захворювання лишаються причиною №1 смертей в УкраїніЗагальновизнано, що саме куріння є основним фактором ризику серцево-судинної захворюваності. Куріння і пасивне куріння стає причиною приблизно 17% усіх випадків смерті від ССЗ. 

Всесвітня організація охорони здоров'я не вважає електронні сигарети безпечними для вживання чи засобом відмови від куріння, оскільки вони так само викликають залежність та можуть спричиняти хвороби серця та легень. 

Безпечного куріння та безпечної дози нікотину не існує! 

Нагадуємо. З 11 липня 2023 року Законом України 2899-IV впроваджено: 

  • заборону ароматизованих рідин, що використовуються в е-сигаретах;
  • заборону будь-якої реклами та спонсорства е-сигарет;
  • запровадження медичних попереджень на упаковках е-сигарет;
  • максимальний об'єм тари та вміст нікотину у рідинах, що використовуються в е-сигаретах;
  • запровадження технічних вимог безпеки усіх складових е-сигарет.

Відмовся від куріння вже зараз — стань на варті свого серця! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: