fbpx
Сьогодні
09:25 03 Вер 2023

Представництво президента: ментальна деокупація Криму може зайняти від 10 років до одного покоління

English version here

Від 10 років до одного покоління може зайняти період когнітивної деокупації Криму, тобто ментального повернення жителів півострова до українського інформаційного та культурного простору.

Про це заявив керівник Відділу інформаційного забезпечення Представництва Президента України в АР Крим Євген Бондаренко під час обговорення в Медіацентрі Україна.

Чиновник підкреслив, що вже є фінально зафіксований стратегічний документ щодо когнітивної деокупації Криму. У ньому визначено вектор руху та розуміння викликів, необхідних для формування пріоритетів, та роботи, яка має проводитися.

Зокрема, серед векторів:

  • "освітня реінтеграція",
  • "політика щодо дітей та молоді".

Як повідомили у представництві, ці напрямки передбачають подолання тривалої пропагандистської індоктринації та мілітаризації дітей та молоді.

Бондаренко наголосив, що майже 10 років росія використовує освіту в окупованому Криму в пропагандистських цілях та прагне мілітаризувати дітей та молодь.

Тільки у 2023 році окупаційні адміністрації в Криму виділили понад 82 мільйонів рублів на так зване військово-патріотичне виховання, зазначив Бондаренко.

Як пояснюють на сайті представництва президента України в АР Крим, когнітивна деокупація – це комплекс стратегічних, оперативних і тактичних заходів для переформування фактичної свідомості, соціальних цінностей, світогляду та громадянської поведінки багатьох жителів Криму після деокупації півострова, пояснюють на сайті представництва президента України в АР Крим.

Що відомо про деокупацію Криму

Нагадаємо, у липні президент Володимир Зеленський заявив, що для України війна не закінчиться, допоки не будуть звільнені всі тимчасово окуповані росією українські території, включно з Кримом.

Пізніше він додав, Україна готує комплекс безпекових, економічних і соціальних кроків щодо деокупації та реінтеграції півострова.

Своєю чергою, Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний також наголосив, що його ніхто не зупинить у намірі звільнити Крим.

Окрім того, зі слів начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирила Буданова, Сили оборони України здатні за необхідності уразити противника на будь-якій частині тимчасово захопленого росією Криму. При цьому росіянам та українцям-колаборантам краще покинути півострів.

Також президент Володимир Зеленський на відкритті саміту Кримської платформи заявив, що російська федерація може закрити очі на втрату Криму так само, як робила це під час відступу з інших окупованих українських територій.

А секретар РНБО Олексій Данілов напередодні саміту Міжнародної Кримської платформи повідомив, що скоріше за все, Україна буде звільняти Крим військовим шляхом. Адже лише у випадку деокупації півострова наша держава матиме певні гарантії безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: