fbpx
Сьогодні
15:21 02 Вер 2023

Унікальна операція: в Інституті серця імплантували протез через підключичну артерію

English version here

Фото: Ілюстративне

У столичному Інституті серця провели унікальну операцію, під час якої пацієнту імплантували протез через підключичну артерію. У світі таке втручання проводять вкрай рідко.

Про це повідомили в Інституті серця МОЗ України, пише Рубрика.

Як розповіли в медустанові, операція називається ендоваскулярне втручання при стенозі аортального клапана.

Особливістю цього втручання було те, що воно проведене не традиційно через стегнову артерію, а через праву підключичну. Саме таким способом втручання у світі виконуються вкрай рідко, бо це обумовлено вищим ризиком ускладнень та складністю імплантації самого клапана.

Причиною вибору саме цього доступу був цілий комплекс патологій у 73-річного пацієнта. Чоловіка виписали на 4-ту добу після операції під амбулаторне спостереження з хорошим результатом.

Операцію проводила команда лікарів: Andriy Hohlov, Oleh Zelenchuk, Микола Стан, Michael Todurov, Яна Антонюк, Максим Шиманко, Наталія Понич, Юлія Мотько, Тетяна Касапова.

Що відомо про Інститут серця

Інститут серця – був відкритий у Києві у 2007 році. Клініку будували за європейськими стандартами, вона одразу набула статусу одного з найкращих кардіохірургічних закладів країни. Вперше в Україні в стінах однієї клініки зібралися експерти в галузі запобігання захворюванням та вад серця, діагностики, терапії, хірургії, анестезіології та реабілітації.

В Інституті щороку проводять понад 100 000 діагностичних досліджень серцево-судинної системи. Крім того, за рік лікарі здійснюють 6 000 операцій на серці – як відкритим шляхом, так і інвазивно, більш як 2000 з яких – зі штучним кровообігом.

Нагадаємо, хірурги Інституту серця провели надскладну операцію та врятували життя бійця ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: