fbpx
Сьогодні
21:42 31 Сер 2023

Рішення для відбудови: Світовий банк надає $232 млн на ремонт пошкодженого внаслідок війни житла українців

English version here

Світовий банк повідомив про надання Україні 232 мільйонів доларів допомоги. Ці кошти скерують на терміновий ремонт житла, пошкодженого внаслідок вторгнення російської федерації.

Про це йдеться в повідомленні Світового банку, пише Рубрика.

У чому проблема?

За оцінками банку, загалом в Україні пошкоджені близько 1,4 мільйона жител, де проживає 3,5 мільйона людей. Водночас майже 87% пошкоджень — у багатоквартирних будинках, більша частина яких перебуває в міських районах.

Яке рішення?

Світовий банк виділив $232 млн на ремонт пошкодженого внаслідок війни житла українців.

"Станом на лютий 2023 року, загальну вартість завданих збитків житловому сектору України оцінювали у понад $50 млрд. Цей проєкт покликаний допомогти відремонтувати приблизно дві третини пошкоджених житлових будинків у країні, які вважаються придатними для ремонту", — йдеться у повідомленні.

Як це працює?

Кошти виділять у межах проєкту "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей (HOPE)". У Світовому банку зазначили, що впровадженням проєкту займатиметься Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України (Мінвідновлення).

Там пояснили, що цей проєкт компенсує власникам пошкоджених будинків кошти, необхідні для дрібного ремонту, як-от заміна розбитих вікон або полагодження даху.

Також гроші нададуть власникам осель у багатоквартирних будинках, які зазнали помірних пошкоджень і не потребують капітального ремонту.

Відповідно до підрахунків банку, сума у 232 мільйони доларів відшкодує видатки на усунення часткових пошкоджень 98 тисяч окремих будинків і 8 тисяч сімей у 160 багатоквартирних будинках п'яти регіонів України.

Початкове фінансування проєкту HOPE складається з $70 млн кредиту Міжнародного банку реконструкції та розвитку за гарантією уряду Японії, а також $162,5 млн гранту від багатостороннього донорського Цільового фонду підтримки відновлення та реформування України.

Згодом Світовий банк та партнери нададуть додаткове фінансування до 800 мільйонів доларів кредитів, гарантій, грантів та інших внесків.

Допомога від Світового банку

Проєкт HOPE є четвертим для України рамковим проєктом Світового банку у 2023 році. Він дозволяє партнерам швидко розподіляти кошти на допомогу Україні та за необхідности бути збільшений у випадку додаткового фінансування.

Інші проєкти передбачають екстрене фінансування на допомогу Україні у галузях охорони здоров'я, транспорту, енергетики. З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Світовий банк надав понад 37 мільярдів доларів екстреного фінансування на підтримку України.

Як повідомлялось, Світовий банк стане одним із ключових партнерів у відновленні України та фінансуватиме три проєкти для повоєнної відбудови.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: