fbpx
Сьогодні
14:37 30 Сер 2023

Смертельна хвороба у Польщі: кількість жертв зросла до 16, а вже 155 є інфікованими

Фото: З відкритих джерел

У польському Підкарпатському воєводстві жертвами легіонельозу – легеневої інфекції, яка передається через вдихання інфікованих водних бризок – вже стали 16 осіб.

Про це свідчать дані санітарної інспекції, пише RMF24.

Як зазначають, у померлих були супутні захворювання.

Також було підтверджено два нові випадки інфікування легіонелою. Загалом кількість хворих на легіонельоз зросла до 155.

Усі пацієнти госпіталізовані до лікарень у Жешуві, Жешувському повіті, Дебіці, Перемишлі, Колбушові, Ланьцуті, Сендзішуві Малопольському, Ясло та Любліні.

Епідеміологічне розслідування все ще триває, щоб визначити джерело інфекції.

Очікують, що в четвер санітарна інспекція повідомить про результати наступних проб води, відібраних для лабораторних досліджень.

Нагадаємо, що неподалік кордону України у польському місті Ряшів, де мають намір збудувати центр НАТО з ремонту української техніки, та в містах неподалік стався спалах інфекції легіонельозу, смертність якої сягає 5%. Тоді повідомили про вісьмох загиблих і 127 інфікованих людей.

28 серпня у чотирьох із дев'яти проб води, узятих із водогону Жешува, виявили бактерії легіонели – збудника легіонельозу. Причому у двох із них концентрація бактерій була дуже високою.

Польські спецслужби поки не бачать підстав вважати ворожою диверсією спалах "хвороби легіонерів" у Жешуві.

Своєю чергою, влада Ряшева ухвалила рішення про дезінфекцію хлором і озоном понад однієї тисячі кілометрів трубопроводів міста. Мешканців закликали "дати водопровідній воді відпочити", щоб вона втратила частину хлору. Потім її можна буде пити, але кип'ятити перед цим.

Що відомо про симптоми легіонельозу

"Хвороба легіонерів" або легіонельоз – це рідкісне, але серйозне захворювання, яке вбиває 5-15% інфікованих, зазвичай людей у віці понад 50 років. Хвороба вражає легеневі тканини та може призвести до важкої форми пневмонії.

Факторами ризику є діабет, захворювання легенів, нирок, серця, усі види раку та стан після трансплантації органів, імунологічні захворювання, а також алкоголізм та куріння.

Зазвичай усе починається з лихоманки, ознобу, головного і м'язового болю. Після цього з'являється сухий кашель і утруднене дихання, що прогресує до важкої пневмонії. Від 25% до 50% інфікованих пацієнтів також страждають від діареї, а близько 50% відчувають сплутаність свідомості або марення.

Зазвичай хвороба легіонерів розвивається через 5-6 днів після зараження. Але за симптомами визначити легіонельоз важко, для точного діагнозу потрібно проводити лабораторні дослідження.

Хвороба розвивається швидко і її можна ефективно пролікувати антибіотиками, але аналізи для визначення точного діагнозу тривають надто довго, через що і висока смертність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: