fbpx
Сьогодні
18:27 29 Сер 2023

У Києві “зацифрували” понад 100 тисяч дерев: Як прокоментував це еколог?

Онлайн-мапа дерев активно наповнюється і станом на зараз містить вже понад 107 000 насаджень.

У чому проблема?

Бачите, як в місті нещадно вирубують дерева для нового будівництва, до прикладу, МАФа, або розширення території якоїсь будівлі, аби зробити там терасу? 

Раніше дізнатись про те, на якому балансі знаходяться ці дерева, було неможливо. Тепер КМДА вже наповнює "Мапу дерев" столиці. Про те, що це таке та навіщо це рішення — читайте далі.

Яке рішення?

Онлайн мапа дерев — це інструмент, створений КМДА, аби провести чітку інвентаризацію дерев у столиці та в якому стані вони знаходяться, а також — надати громаді дієві інструменти контролю. Робота над ним почалася ще у 2021 році, призупинилась на деякий час через повномасштабне вторгнення з міркувань безпеки, але знов поновилася у квітні цього року.

Ресурс міститиме фотографію кожного "зацифрованого" дерева, інформацію про його розташування (з прив'язкою до точних координат), вид, діаметр стовбура, висоту та стан.  

У Києві

Онлайн-мапа дерев в Києві. Джерело: Олександр Возний

Як це прокоментувати?

Еколог, керівник експертного відділу ГО "Українська природоохоронна група" Петро Тестов назвав це рішення однозначно позитивним. 

Він пояснив "Рубриці", що дерева в Києві можна розділити на дві великі групи — це ті які рахуються "зеленими насадженнями", тобто це дерева на вулицях, в парках, скверах тощо. Інша група — дерева, які рахуються "лісом". В Києві три комунальних лісопаркових господарства — Святошинське, Конча-Заспа та Дарницьке. 

"Інвентаризація, яку зробили, стосується саме першої категорії. І це правильно, бо рахувати кількість дерев в лісі безглуздо, ліс важливий як екосистема. Те, що її зробили — це однозначно добре, як і для самих чиновників в плані спрощення планування робіт з озеленення, так і для громадського контролю", — прокоментував він.

Проте є й те, що потрібно доопрацювати. За словами Тестова, не варто обмежуватись лише вуличними деревами, комунальними скверами та парками, адже велика кількість скандалів з рубкою дерев відбувається якраз на інших територіях — наприклад, у парку КПІ, в ботанічному саду НУБіП тощо. А ще є території з зеленими насадженнями — які взагалі не мають офіційного статусу, як, наприклад, урочище Покал тощо.

"І було б добре, аби департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА займався не тільки питаннями, на яких гарно піаритись (хоча вони й корисні) — як, наприклад, картою дерев, які й так мають захист згідно з законодавством, але й став займати більш активну позицію зі збереження зелених зон від забудови", — завершив Тестов.

Якими темпами відбувається зацифрування дерев?

Серед лідерів в зацифруванні дерев — КП УЗН Деснянського, Голосіївського та Печерського районів. Вони вже зафіксували на мапі всі вуличні насадження та переважну більшість скверів і зараз працюють в парках. Це сім парків в Деснянському та один у Голосіївському районах столиці. Також почалися роботи з "зацифровки" Парку Партизанської Слави в Дарницькому районі та Парку Вічної Слави в Печерському районі Києва.

Де і коли оприлюднять мапу дерев?

За словами Олександра Возного, директора Департаменту захисту довкілля Київської міськради, наповнення онлайн-мапи триває, її оприлюднять, щойно дозволятиме безпекова ситуація, "адже під час роботі з нею використовуються високоточні карти". Питаннями забезпечення оприлюднення займається КП ГІОЦ, і зараз спеціалістами опрацьовується можливість перенесення карти дерев на іншу картографічну основу для забезпечення її оприлюднення на ІАС "Майно".

На кого рівнялись? 

До речі, ідея "зацифровувати" міські дерева не нова. Подібні карти створюються у багатьох мегаполісах світу, зокрема у Нью-Йорку, де міська онлайн-мапа дерев містить інформацію про понад 850 000 зелених насаджень. 

Не новий цей інструмент й для Киян. Ще у 2022 році офіс міських проєктів "Урбаніна" опублікував онлайн-мапу дерев Києва, яка містить 30 тисяч дерев.  Також у Києві є карта зелених насаджень, на якій зображені межі парків і скверів.

Детальна карта із зазначенням виду, віку, розміру й стану дерев уже працює й в Одесі. Її запустило комунальне підприємство "Міськзелентрест", яке опікується зеленими насадженнями в місті.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: