fbpx
Сьогодні
Екслюзив 22:13 27 Сер 2023

Центр "Крук" підготував понад 600 нових операторів дронів-камікадзе: до навчання долучився Гончаренко центр

Центр підготовки операторів БПЛА "Крук" за останні три місяці підготував понад 600 нових аеророзвідників та фахівців з управління дронами-камікадзе. До підготовки операторів долучилася команда освітньо-культурної мережі "Гончаренко центр".

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Сучасну російсько-українську війну аналітики називають "війною дронів", оскільки безпілотники активно застосовують як українські воїни, так і окупанти. Утім до повномасштабного вторгнення в Україні не було повноцінних центрів для навчання операторів БпЛА, а після 24 лютого потреба в таких спеціалістах набула нової актуальності.

Яке рішення?

Після 24 лютого у Києві почали формувати Центр підготовки операторів БПЛА "Крук". Засновником проєкту став громадський діяч, політолог та офіцер запасу Віктор Таран. Перший набір на навчання запустили вже весною 2022 року. На базі центру "Крук" військові проходять теоретичні та практичні навчання, вчаться літати на симуляторах та практикуються зі справжніми безпілотниками.

"Наші учні боронять кордони України на всіх напрямках, у найгарячіших точках. Ми пишаємось кожним з них", – зазначив Віктор Таран у коментарі "Рубриці".

Усі курси абсолютно безкоштовні для бійців ЗСУ, але платні для цивільних українців. Завдяки цьому центр покриває витрати на ремонт безпілотників та закупівлю нових деталей. 

Однак цих коштів недостатньо, аби розширювати парк безпілотників, тому команда центру "Крук" співпрацює з низкою донорів та партнерів. Серед них – мережа освітньо-культурних просторів "Гончаренко центрів", за підтримки якої впродовж літа вдалося підготувати понад 600 нових операторів дронів-камікадзе.

Співпраця центру "Крук" із Гончаренко центром розпочалася наприкінці травня 2023 року. Організації підписали меморандум про партнерство, відтоді мережа системно підтримує "Крук". 

"Наш навчальний центр існує завдяки донорам та волонтерам. А тому, ми дякуємо Гончаренко центру та всім організаціям, які долучаються до нас та підтримують нашу діяльність. Це дозволяє нам навчати воїнів Сил оборони та посилювати військо", – додав Таран.

Як це працює?

Навчання у центрів "Крук" складається з теоретичної та практичної частин. У теорії курсанти вивчають тактику, маскування, картографію, метеорологію, загалом – понад дев'ять дисциплін. Подальші заняття проходять у комп'ютерному кабінеті з симуляторами дронів. І лише після цього курсанти переходять до справжніх польотів.

Під час практичної частини майбутні оператори мають виконати ряд завдань:

  • орієнтування у просторі,
  • налаштування відеокамери,
  • відпрацювання ураження цілей,
  • коригування вогню.

Станом на серпень 2023 року "Крук" підготував вже близько 3500 професійних операторів, і з кожним місяцем кількість бійців, охочих долучитися до навчання, лише збільшується.

"За півтора року випустили понад 3500 висококваліфікованих операторів безпілотників. І лише цього літа – випустили понад 600 фахівців", – повідомив засновник проєкту Віктор Таран.

Додамо, крім мережі Гончаренко центр, "Крук" також співпрацює з Міжнародним Фондом "Відродження" та Міністерством цифрової трансформації України. Випускники центру захищають Україну в лавах ЗСУ, НГУ, Територіальної оборони, спецпідрозділів ССО, ГУР, СБУ та добровольчих формувань.

Раніше Рубрика повідомляла, що українські інженери розробили новий ударний безпілотник SkyKnight 2, до створення якого залучили штучний інтелект.

Окрім того, повідомлялось, що уже три українські державні заводи почали виробництво FPV-дронів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: