fbpx
Сьогодні
11:16 25 Сер 2023

ISW: загибель пригожина, ймовірно, стала сигналом для білоруського диктатора

Для самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка  загибель ватажка ПВК "Вагнер" євгена пригожина, ймовірно, стала сигналом про різке скорочення можливостей для переговорів із кремлем та про приховану загрозу його намаганням чинити опір інтеграції у союзну державу.

Про це у звіті повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), пише Рубрика.

"Угода від 24 червня між Путіним, Пригожиним і білоруським президентом Олександром Лукашенком, ймовірно, була визнана недійсною через знищення літака Пригожина, і Лукашенко, ймовірно, зберігатиме мовчання з цього приводу, щоб уникнути провокацій Путіна та подальшого ризику для свого і без того вразливого становища", – вважають експерти.

Безпека та виживання пригожина, ймовірно, були вирішальними для угоди від 24 червня, у якій путін нібито пообіцяв невизначені "гарантії безпеки" пригожину та ПВК "Вагнер" у білорусі, йдеться у звіті.

За твердженням аналітиків ISW, смерть пригожина, ймовірно, скасувала ключову основу цієї угоди, водночас зробивши спірною її решту.

лукашенко, скоріше за все, мовчатиме з цього приводу, щоб не провокувати путіна, особливо тому, що вчинок лукашенка щодо прямих переговорів із пригожиним у червні, а згодом хизування своєю роллю значно збентежили російського президента, зазначають в Інституті.

"Вбивство ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина, ймовірно, стало для президента Білорусі Олександра Лукашенка сигналом як про різке скорочення його простору для переговорів із Кремлем, так і про приховану загрозу його спробам чинити опір інтеграції у Союзну державу", – підсумували аналітики.

Ключові висновки ISW :

  • ПВК "Вагнера", швидше за все, більше не існуватиме як квазінезалежна військова структура.
  • російський інформаційний простір переважно утримувався від ув'язування Кремля та Міноборони росії із вбивством пригожина.
  • російські війська проводять додаткову передислокацію із Херсонської області на лінію фронту у Запорізькій області.
  • Війська рф 24 серпня провели локальні спроби наступу на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, в районі Бахмута та в районі Авдіївки.
  • ЗСУ 24 серпня провели наступальні операції як мінімум на двох ділянках фронту та просунулися в районі Бахмута, а також у Запорізькій області.

Що відомо про пвк "вагнер" насьогодні

Нагадаємо, що 23 серпня, у Тверській області рф розбився літак Embraer Legacy 600 із 10 людьми на борту.

Тоді вже стверджували, що у літаку міг перебувати і сам пригожин, бо він значився у списку пасажирів. 

Пізніше Росавіація опублікувала імена всіх пасажирів – там значився пригожин, командир ПВК "Вагнера" та дмитро уткін, заступник пригожина Валерій Чекалов та ще кілька найманців.

Наближений до ПВК "Вагнера" Telegram-канал Grey Zone стверджує, що літак євгенія пригожина збили вогнем із ППО. Також пишуть, що як версію катастрофи літака пригожина розглядають теракт на борту.

Своєю чергою, аналітики Інституту вивчення війни (ISW) схиляються до думки, що російський диктатор володимир путін помстився за приниження заколотом та віддав наказ знищити керівництво пвк "вагнера".

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не має жодного стосунку до загибелі в росії ватажка найманців пвк "вагнер" євгенія пригожина.

"Ми не маємо до цього стосунку. Усі розуміють, хто стосунок має", – сказав він у четвер журналістам у Києві.

"Ви знаєте, коли Україна говорила і зверталася до країн світу щодо літаків, ми не це мали на увазі. Ми мали на увазі зовсім інше і ми хотіли підтримку, хоча, напевно, це також у якомусь сенсі слова допоможе", – додав президент.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: