fbpx
Сьогодні
21:37 23 Сер 2023

Верховна Рада прийняла законопроєкт про ГМО: що дає це рішення

Верховна Рада на засіданні в середу, 23 серпня, ухвалила в цілому законопроєкт №5839 "Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки".

Про це повідомив перший заступник голови податкового комітету ВРУ Ярослав Железняк.

За відповідний проєкт закону проголосували 276 народних депутатів.

"Недосконале правове регулювання щодо поводження з ГМО унеможливлює здійснення ефективного державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції та створює передумови для нелегального використання незареєстрованої генетично модифікованої продукції", — йдеться у пояснювальній записці.

Згідно з пояснювальною запискою, документ визначає правові та організаційні засади державного регулювання генетично-інженерної діяльності, забезпечення продовольчої безпеки держави шляхом здійснення державного контролю за використанням генетично модифікованих організмів і обігом генетично модифікованої продукції.

Також у ньому визначаються терміни "генетично модифікований організм", "генетично модифікована продукція", "ГМ-продукція як харчовий продукт", запроваджується державна реєстрація ГМО тощо.

У поправках до документу, які були внесені перед другим читанням, забороняється вирощування та ввезення ГМ-кукурудзи, а також вирощування протягом п'яти років ГМ цукрових буряків і ріпаку.

Крім цього законопроєкт:

  • удосконалює систему оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров'я людини та довкілля; 
  • запроваджує європейські механізми державної реєстрації ГМО; 
  • удосконалює вимоги до маркування ГМ-продукції та запроваджує правила щодо її простежуваності; 
  • посилює держконтроль у сфері поводження з ГМО;
  • встановлює відповідальність за порушення законодавства в цій сфері.

Прийняття закону є виконанням одного з зобов'язань України за Угодою про асоціацію з ЄС. Він має сприяти детінізації ринку обігу ГМО та створенню прозорих правил для ведення бізнесу, пов'язаного з ГМО.

В Україні з моменту ухвалення закону "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" у 2007 році не було зареєстровано жодної ГМО-продукції. Водночас в останні роки в країні сформувався тіньовий ринок ГМО-продукції, яка перебуває в обігу поза будь-яким контролем.

Зазначимо, що ЄС збільшить кількість модифікованих продуктів на прилавках. Ідея такого перегляду полягає в тому, що м'якші закони щодо ГМО можуть сприяти розробці культур, стійкіших до різних викликів, забезпечуючи тим самим продовольчу безпеку.

  • Що таке ГМО?

Генетично-модифіковані організми – це тварини, рослини чи бактерії, чий геном було змінено шляхом генетичної інженерії. Якщо простіше, в геном додали нові гени або ж якійсь ген змусили замовкнути.

  • Навіщо нам ГМО?

Біотехнології можуть вирішити багато викликів сучасного людства: брак поживної їжі, земель, забруднення довкілля, зміни клімату та ризики неврожаїв.

  • Які найпоширеніші ГМО рослини?

Топ 10 — це зелені банани, ямс (коренеплід, популярний в Азії та Океанії), сорго, батат (солодка картопля), соя, кассава (коренеплід, що може вижити в Африці), картопля, рис, пшениця і кукурудза.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: