fbpx
Сьогодні
18:48 23 Сер 2023

Career Hub про боно навчає креативним професіям молодь з інвалідністю зі всієї України, які вже надають послуги на фрилансі. Відкрито реєстрацію на новий безоплатний курс

У чому проблема?

У результаті повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року відбулись глобальні зміни на ринку праці, через часткову неможливість здійснення трудової діяльності на попередніх місцях роботи та переїзд українців та українок до більш безпечних регіонів. Однією з категорій, яка залишається найменш захищеною та в якої ускладнилась можливість початку та/ або продовження трудової діяльності є молодь віком 18-35 років та люди з інвалідністю.

На сьогодні рівень працевлаштування молоді та осіб з інвалідністю є вкрай низьким, зокрема лише близько 17 % осіб з інвалідністю були працевлаштованими у 2021 році, а в умовах воєнного стану, введеного у зв'язку зі збройною агресією російської федерації, проблема буде лише загострюватися, оскільки кількість осіб з інвалідністю зростатиме. Тому є потреба в створенні програм щодо підтримки працевлаштування, започаткування власної справи та інших програм, що максимально сприятимуть економічної самостійності людей з інвалідністю.

Адаптуючись до поточних можливостей відновлення фінансової стабільності та орієнтуючись на поточний стан ринку праці приймаючих громад, все частіше робочі завдання виконуються в віддаленому режимі, зокрема фрилансі, чому також сприють як зовнішні фактори, зокрема вихід UpWork з росії вивільнив близько 100 000 робочих місць на ринку фрилансу, так і внутрішні, про що свідчить дослідження порталу Freelancehunt станом на серпень 2022

1. Частка фрилансерів з досвідом роботи на ринку фрилансу до 2 років складає 43%, при цьому частка новачків без досвіду склала 18% (проти 6% в 2021 році). 

2. За віковою структурою 71% фрилансерів – це молодь у віці від 18 до 35 років. 

3. За сферами залученості ТОП 5 послуг, що надаються фрилансерами є:

  • Дизайн та арт – 33,1 %
  • Робота з текстами – 18,6%
  • Програмування – 18,2 %
  • Просування – 6,6 %
  • Аудіо та відео – 6 %

4. Попит на фрилансерів/ок в Україні збільшився на 30%, обіг грошей на 29,6%

Крім того на ринку спостерігається зниження затребуваності Junior-фахівців/чинь через перенасичення висококваліфікованими кадрами, що також в свою чергу ускладнює можливість працевлаштування молоді на традиційні вакансії з роботою повний день. 

Також за результатами онлайн-опитування "Професії для відновлення України", що проводилось протягом жовтня 2022 року в межах напрямку Future of Work експертної платформи Career Hub, серед респондентів/ок віком 18-35 років, на питання "Чи хотіли б ви опанувати нову професію на короткочасних навчальних курсах?" 72,9% відповіли "Так".

Тому поточна ситуація на ринку праці та перспективи продовження збільшення кількості людей з інвалідністю через продовження бойових дій потребує розробки доступної та ефективної короткотермінової програми підтримки молоді щодо початку кар'єри на фрилансі. 

Яке рішення?

У межах програми USAID "Мріємо та діємо" Career Hub реалізує безоплатний освітній онлайн курс Career Hub Pro: Фриланс для молоді з інвалідністю. Програма курсу була розроблена з урахуванням потреб студентів та студенток, щоб він був доступний кожній молодій людині, зокрема – заняття супроводжуються перекладом жестовою мовою та субтитруванням, а навчальні матеріали адаптовані для сприйняття людьми з порушеннями зору. Навчальна програма містить три напрямки на вибір: копірайтинг, графічний дизайн та відеомонтаж і триває 2 місяці. Додатково студенти та студентки отримують знання з просування власних послуг у соціальних мережах, особливостей роботи на фрилансі та проходять тренінг з психологічної стійкості. Під час курсу всім надається можливість поспівпрацювати з реальними замовниками –  бізнесом, громадськими та волонтерськими організаціями. 

Вже завершилося навчання другого набору учасників та учасниць онлайн-курсу Career Hub Pro: Фриланс для молоді з інвалідністю 2.0. Із 365 отриманих заявок було відібрано 80 найбільш вмотивованих молодих людей з інвалідністю, з яких 53 успішно завершили навчання за напрямками: копірайтинг, графічний дизайн та відеомонтаж. Під час навчання за менторства професійних тренерок всі випускники та випускниці створили власне портфоліо, виконали перші завдання від реальних замовників, які налічують 85 кейсів, а також дізналися про всі тонкощі роботи на фрилансі. 

У планах Career Hub – розширювати існуючу спільноту фрилансерів/-ок – молодь з інвалідністю, яка вже налічує більше сотні молодих людей. Деяким вдалося успішно працевлаштуватися та знайти постійних клієнтів вже під час навчання. Всі ці люди опанували креативні професії на курсі, навчилися і готові допомагати українському бізнесу та громадському сектору бути видимими і конкурентоспроможними.  Зробити замовлення у випускників/ць курсу можна за посиланням.

Як це працює?

  • Аби долучитися до навчання на курсі у жовтні, потрібно зареєструватися за посиланням: https://bit.ly/3RYcVlT 

Випускники/ці про досвід під час навчання

Тетяна Ковальська, випускниця напрямку "Копірайтинг": 

"Копірайтинг був моїм планом "Б". Я прийшла на курс, аби перевірити себе у спроможності писати класні тексти і відповідно отримувати за це кошти, працюючи віддалено. Рада, що таки спробувала і зробила цей крок у майбутнє. В результаті я отримала дуже цінний досвід, створила своє перше в житті портфоліо, створила профіль на фриланс-платформі і встигла попрацювати з молодою компанією, яка виготовляє натуральне морозиво з унікальними смаками."  

Микита Гайденко, випускник напрямку "Копірайтинг":

"Хочу подякувати за такий неперевершений досвід та підтримку у нелегкому процесі. Я маркетинг-менеджер і спеціаліст з просування мобільних додатків, а на цьому курсі я отримав знання в ще одному важливому для маркетолога напрямку –  копірайтингу. Тут ми навчилися буквально торкатися душі людей: назвами, слоганами, текстами. Кожен написаний текст ніс у собі технічну цінність, що є класним інструментом для SEO та залучення, а також філософську цінність: естетика і сенси, які були вкладені у слова, за що окремо дякую нашій тренерці Карині. Все це відкрило особисто для мене нові шляхи для самореалізації у моїй професії."

Влад Колесник, випускник напрямку "Графічний дизайн":

"Я з тимчасово окупованої Нової Каховки і наразі перебуваю у місті Києві. Вдячний за можливість вчитися графічному дизайну. Саме тут я  опановував Ілюстратор, дізнався, що таке айдентика, мокапи, корисне про шрифти. Тепер в мене є чітке розуміння куди я маю рухатися у професійному плані"

Тетяна Маркевич, випускниця напрямку "Графічний дизайн:

"Вдячна за можливість спробувати себе у новій сфері. Я завжди мала велике бажання вивчити графічний дизайн, але не знаходила для себе курс, де можна отримати таку кількість теоретичних знань та практики безоплатно. Класно, що є курс, який відкриває таку можливість. На курсі тренерка Олена Кульміна дала цінну базу, яку можна використовувати у роботі з якою можна рухатися тепер самостійно далі. А тренерці з фрилансу Олені Луніній за те, що підтримала у взаємодії з першими клієнтами."

Тарас Щекін,  випускник напрямку "Відеомонтаж":

"Цей курс розпалив цікавість до відеомонтажу і палати бажанням стати професійним відеомонтажером. Я навчився того, чому навіть не думав вчитись. Тут я отримав безцінні знання: "відточив" переходи і кольорокорекцію, монтаж звуку у відповідних програмах, зрозумів мистецьку суть монтажу, отримав глибоке розуміння поєднання сторітелінгу та технологій, завдячуючи тренерці Ліні. Окреме задоволення я отримав від зворотного зв'язку"   

Анастасія Харіна, випускниця напрямку "Відеомонтаж":

"Я неймовірно рада, що долучилася до курсу і навчалася тут. Я навіть не думала, що зможу займатись відеомонтажем. Найголовніше, що я тут отримала крім необхідних у професії навичок – це натхнення від всіх, хто був причетний до навчання. Тепер я обожнюю відеомонтаж і точно буду в цьому розвиватися, а перші свої кроки для цього я зробила саме завдяки Career Hub."

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: