fbpx
Сьогодні
16:15 22 Сер 2023

В Україні створять змішані медкомісії, які допоможуть повертати полонених захисників, - ГУР

English version here

представник ГУР Андрій Юсов Фото: suspilne.media

Україна ініціювала створення змішаних медкомісій. Робота таких комісії передбачається Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими. Це рішення допоможе проводити обмін полоненими з росією.

Про це повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов.

Він зазначив, що це третій випадок у світовій історії, коли буде впроваджуватися така ініціатива. В Україні сподіваються, що змішані медкомісії допоможуть звільняти українських полонених, а росії — повертати своїх.

Згідно з Женевською конвенцією, змішані медичні комісії повинні складатися з трьох членів. З них двоє — громадяни нейтральної країни, а третій призначається державою, яка утримує полоненого.

Кандидатури нейтральних членів комісії повинні бути схвалені сторонами конфлікту, які повідомляють про свою згоду Міжнародному комітетові Червоного Хреста й державі-покровительці. Бажано, щоб один з нейтральних членів був хірургом, а інший — терапевтом.

Така змішана комісія має оглядати військовополонених та висувати пропозиції щодо їх репатріації. Держава, яка утримує полоненого, зобов'язана виконати рішення змішаних медичних комісій протягом трьох місяців після повідомлення.

У Координаційному штабі наголосили, що Україна до цього швидко повертала важкопоранених росіян.

Загалом у результаті перемовин вже вдалося повернути майже 2600 військових та цивільних з російського полону. Але надалі повернення поранених має відбуватися не на умовах перемовин обмінів, а за допомогою змішаних медичних комісій, зазначив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк.

Зараз з української сторони відбувається укомплектування комісій. Таранюк зазначив, що це перший досвід для України і було багато юридичних питань, які потрібно було розв'язати.

"Як я зрозумів, буде створено 2 комісії для огляду росіян, загальною кількістю шість людей. Комісія буде визначати стан і діагноз полоненого, також може рекомендувати репатріювати полоненого або відправити на лікування до нейтральної країни, якщо рф буде згодна. Також репатріація можлива тільки згоди полоненого", — цитує його «Суспільне».

Обмін полоненими з Росією

Нагадаємо, Україна та Росія з початку повномасштабної війни регулярно проводять обмін військовополоненими.

Так, у квітні керівник ГУР Кирило Буданов зазначав, що сторони обговорюють можливість обміну полоненими "всіх на всіх".

А за словами представника ГУР Андрія Юсова країна проводить роботу щодо організації нових обмінів військовополоненими з країною-агресоркою.

"Станом на зараз уже відбулось 48 обмінів, 2598 полонених захисників і захисниць, а також цивільних повернуто з російського полону. Робота над наступними триває. Ми чекаємо, що найближчим часом будуть добрі новини для родин наших захисників", – сказав він.

До того ж, Юсов повідомив, що серед російських військовополонених є люди, які захотіли перейти на бік України.

При цьому він не вказав кількість цих полонених, але зазначив, що серед них є представники як молодшого, так і старшого офіцерського складу.

Останній такий обмін відбувався 7 серпня. У ході нього додому повернулися 22 воїни, з них два офіцери, військовослужбовці рядового та сержантського складу.

Відповідно до даних Єдиного реєстру нині відомо про приблизно 24 тисячі зниклих безвісти українців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: