fbpx
Сьогодні
20:45 19 Сер 2023

Рішення для перемоги: у Дніпрі зібрали та здали на макулатуру 11 тонн російськомовних книжок для підтримки ППО

English version here

Фото: Радіо Свобода

Волонтери з Дніпра зібрали 11 тонн російськомовних книжок задля підтримки Повітряних сил України, взявши таким чином участь в акції "Очі для ночі", яка триватиме й надалі.

Про це розповів Радіо Свобода її координатор, керівник доброчинного фонду "Центр допомоги переселенцям та армії" Павло Медвідь, пише Рубрика.

У чому проблема?

Нагадаємо, що у червні президент Володимир Зеленський підписав закон, який забороняє ввезення або поширення в Україні книг, виданих у росії чи Білорусі, а також надрукованих на окупованих територіях України.

Заборона також стосується книг авторів, які мають російське громадянство.

"Для багатьох людей читати книги російською мовою стало просто неможливим, чимось чужим, неприйнятним. Читати їх ви вже не зможете, викинути книгу вихована та високоморальна людина собі не дозволить", раніше пояснювали в київській книгарні "Сяйво книги".

Яке рішення?

Зі слів керівника доброчинного фонду, книжки, посібники, газети, які передають волонтерам установи та приносять самі дніпряни, здають на макулатуру.

Як це працює?

На виручені гроші – а це приблизно 50 тисяч гривень – уже купили чотири потужних ліхтарі, які допомагають українським військовим виявляти російські дрони.

"Людей мотивує те, що гроші йдуть саме на цю справу", говорить Медвідь.

Дніпро, книги російськомовні

Фото: Радіо Свобода

Зокрема, один з проєктних інститутів віддав організаторам акції 500 кілограмів своєї архівної продукції, а один із дніпрян – майже стільки ж старих російськомовних газет.

"Збираємо тільки російськомовний мотлох, здаємо на переробку. До речі, нам принесли енциклопедію, видану 2014 року в Санкт-Петербурзі, якою користуються в російських школах – там на карті не було України, вона була в складі Російської Федерації.

Ми її здали в макулатуру. Зараз один колекціонер передав купу російськомовних газет – газета "Факти", близько 500 кілограмів. Це творча людина, вони йому слугували як декор", – розповів Павло Медвідь.

Дніпро, книги російськомовні

Фото: Радіо Свобода

Організатори наголосили, що приносити їм можна від однієї книжки до кількох мішків. Кожен, хто долучається до акції, отримує тематичний магнітик.

Як ми писали, у Донецькій області в місті Курахове діти самостійно влаштували бібліотеку.

Окрім того, поточний, 2023 рік, можна назвати знаковим для дерусифікації книговидавничої сфери, оскільки за перші пів року в країні вийшла рекордна кількість україномовних видань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: