fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 17:26 09 Чер 2023

Топ графічних романів українською: від давньогрецьких міфів до антиутопій

Попри думку, що комікси та графічні романи — це розвага для дітей чи підлітків, серед поціновувачів такого читання дуже багато дорослих, досвідчених читачів. Адже комікси — це не лише історії про супергероїв. Сучасні графічні романи — це крута візуальна складова та актуальні сенси. “Рубрика” разом з видавництвом “Vivat” вирішили розповісти про яскраві графічні романи, які можна прочитати українською.

"Пристрасті Олімпу" (Рейчел Смайт)
Vivat, переклад Ярослави Стріхи

Престижні премії (зокрема премія Вілла Ейзнера), мільйони підписників на платформі Webtoon, анонсована телевізійна адаптація все це про графічний роман "Пристрасті Олімпу", який придумала та намалювала новозеландка Рейчел Смайт. Це сучасне переосмислення античного міфу про Персефону, в якому знайшлося місце не лише класичним героям, але і сучасним вечіркам та соцмережам. Крім того, авторка підіймає теми токсичних стосунків, власних кордонів, психічного здоров'я та навіть насильства. 

Романтичний, трохи епатажний і безперечно гостросоціальний роман подає давньогрецький міф про взаємини богині весни Персефони та бога підземного царства Гадеса так, що він виглядає дуже сучасним. Доросле життя з вечірками, плітками та стосунками дуже непросте, навіть якщо ти молода богиня. "Я думала: от перезнайомлюся з усіма тут — і буду щасливою. А насправді мені ще самотніше, ніж завжди", це класична історія, яка прийдеться до смаку вибагливому сучасному читачу. 

пристрасті олімпу

"Надзвичайна" (В.Е. Шваб, Енід Балам)
Vivat, переклад Ярослави Стріхи

Епічними є пригоди старшокласниці Шарлотти Тіллз, яка не просто потрапляє у смертельну автокатастрофу, але й оживає після неї. Щоправда, життя її після цього кардинально змінюється, адже дівчина отримує надзвичайні здібності. Після інциденту вона може бачити, як помруть інші. Бачить Шарлотта і власну смерть, від рук одного з учасників організації, яка бореться з такими як вона надзвичайниками. Завдання дівчини знайти його і діяти на випередження, адже вона вже померла одного разу і не збирається робити цього знову. 

"Надзвичайна" — це динамічна оповідка від В.Е. Шваб, яка є доповненням до серії "Лиходії", але цілком може бути окремою історією. Сподобається і дорослим читачам, і підліткам.

надзвичайна

"Скотт Пілігрим" (Браян Лі о'Меллі)
Mal'opus, переклад Олени Оксенич

Стосунки, інтриги та тусовки є в серії коміксів про Скотта Пілігрима від Браяна Лі о'Меллі. Чотири книги з цієї шеститомної епопеї вже побачили світ українською, а загалом у світі продано понад 1 мільйон екземплярів. У 2010 році британський режисер Едгар Райт зняв фільм про пригоди Скотта Пілігрима. Це насправді культова історія.  

Оповідка в стилі 90-х про безтурботного хлопця Скотта, який тусує з друзями, залипає у відеоігри, грає дивні пісні у своєму не дуже успішному рок-гурті. Аж поки не зустрічає загадкову дівчину-кур'єрку Рамону Флаверс. Хлопець кидає своє серце до ніг красуні, а та відповідає взаємністю. Та от халепа, Скоттові треба подолати сім злих колишніх Рамони. В кожному томі оповідки перед хлопцем постають нові виклики, які він долає як справжній міфічний герой. Це безтурботна й оптимістична історія для тих, хто хоче згадати юність. 

Скотт Пілігрим

"Джейн, лисиця і я" (Фанні Брітт, Ізабель Арсено)
Vivat, переклад Наталії Якубовської 

Спогади про дитинство може навіяти і графічний роман "Джейн, лисиця і я", написаний канадською драматургинею Фанні Брітт та ілюстрований художницею Ізабель Арсено.  Але це не так радісні спогади про тусовки та закоханості, як легкий сум проживання підліткової самотності. Історія намальована в чорно-білих тонах і це підкреслює певну печаль, якою огорнуте життя головної героїні, Елен. 

У неї немає друзів, натомість чимало комплексів щодо зайвої ваги. Дівчинка страждає від нерозуміння з боку батьків та упередженого ставлення однолітків. Порятунок Елен знаходить у читанні, зокрема, в улюбленому романі про Джейн Ейр. Одного літа вона разом з однокласниками відправляється в табір і її життя кардинально міняється. В лісі дівчинка  зустрічає руду лисицю і це додає барв в її сіре життя.  

Це зворушливий графічний роман, який буде зрозумілим і дорослим, і читачам у віці 10+. 

Джейн, лисиця і я

"1984". Графічний роман (Джордж Орвелл, Ксав'є Кост)
Vivat, переклад Катерини Пітик 

Графічний роман "1984" — це нове прочитання класичної антиутопії Джорджа Орвелла. Тема особливо зрозуміла українцям зараз. 

Сюжет класичного роману збережений. Вінстон Сміт — рядовий партійний функціонер у тоталітарній державі, робота якого полягає в тому, щоб переписувати історію, підганяючи її під поточні потреби. Проте прагнення Вінстона до правди змушує його таємно повстати проти уряду. Він заводить заборонений роман з однодумицею Джулією, і вони вступають у Братство – групу опозиціонерів. За парою пильно стежать. Власне, плакати по всьому місту попереджали: "Великий Брат стежить за тобою".

Графічний роман від Ксав'є Коста моторошно і дуже реалістично передає масові сцени та урбаністичні пейзажі. Попри деяке спрощення окремих сюжетних ліній, він зберігає основні ідеї твору та робить їх ще яскравішими. 

комікси за книгами

"Маус. Історія вцілілого" (Арт Шпіґельман)
Видавництво, переклад Ярослави Стріхи

Лякаючо-актуальним є і графічний роман "Маус. Історія вцілілого" це автобіографічна розповідь нью-йоркського художника-інтелектуала, батьки якого, польські євреї, пережили свого часу Голокост. Це єдиний (поки що) комікс, який здобув Пулітцерівську премію. 

Його головний герой, Маус, розпитує батька про довоєнне життя і досвід Голокосту, щоб створити про це комікс. Він живе у вже мирному часі, але від досвіду, історичного й родинного, йому не втекти. Дуже глибока і болюча історія про минуле, яке можна не лише усвідомити, але і навчитися з ним жити. 

Ми часто зараз говоримо про "провину вцілілого" і про те, що нам потрібно думати, як будувати життя далі, після перемоги, як навчитися жити з усіма колективними та індивідуальними травмами. І цей графічний роман може стати опорою і підказкою.

Маус

Партнерський матеріал.

Рубрика:
Корисності
13
68

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: