fbpx
Сьогодні
16:15 09 Сер 2023

Більшість шкіл України проводитимуть навчання в очному або змішаному форматі: як працюватиме це рішення

Фото: Ілюстративне

Новий навчальний 2023-2024 рік українські школярі у 80–85% шкіл розпочнуть очно або у змішаному форматі.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заступника міністра освіти й науки України Андрія Сташківа в етері "Українського Радіо".

У чому проблема?

Нагадаємо, що в Україні з початку повномасштабного вторгнення російські війська вщент зруйнували 180 шкіл. Загалом понад 300 закладів освіти зруйновано, понад 1000 закладів освіти пошкоджені й підлягають експертизі.

Згідно з рішенням Уряду, обласні військові адміністрації за участю засновників закладів освіти мають забезпечити організацію початку навчального року залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці.

Як відомо, ще у липні 2022 року Міністерство освіти і науки опублікувало повний перелік рекомендацій щодо організації укриттів, який розробила Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Загалом, у першому півріччі 2022/2023 навчального року:

  • лише 15% закладів освіти працювали офлайн,
  • 33% — дистанційно,
  • а 51% — змішано.

Яке рішення?

"Найголовніше — це безпека дітей та освітнього процесу. Побудова комфортних і якісних укриттів — це питання номер один, яке ми ставили перед громадами. Кошти для цього були виділені. 1,5 млрд гривень. Місцева влада і громади відіграють у цих рішеннях головну роль", зазначав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Як це працює?

"Станом на 1 вересня у нас не буде 100% офлайн-навчання в усіх школах, тому що є школи на прифронтових територіях, зокрема в Харківській області, які перебувають постійно під обстрілами і де тривоги відбуваються 4–5 разів на день", — пояснив Сташків.

Однак заступника міністра також додав, що 500 шкіл матимуть нові укриття коштом державних субвенцій.

"В окремих школах уже до 1 вересня будуть завершені роботи, але в деяких укриттях будуть ще облаштовуватись і після початку навчального року", — розповів заступник міністра.

За його словами, для цього виділяються кошти з місцевого бюджету, а також в облаштуванні шкіл новими укриттями допомагають міжнародні партнери-донори.

Основні вимоги для безпечних укриттів для школярів

  • Укриття мають розміщуватись у підвальному (підземному) приміщенні, на цокольному чи першому поверсі навчального закладу.
  • Якщо на першому поверсі — то лише за умови забезпечення огороджувальними будівельними конструкціями.
  • Важливо, щоб укриття розташовувалось у складі основної будівлі школи або в безпосередній близькості до закладу (до 100 м).

Окрім того, укриття мають забезпечуватись:

  • електроживленням,
  • штучним освітленням,
  • системами водопроводу та каналізації.

За відсутності водопостачання та каналізації сховища мають бути обладнані окремими приміщеннями для встановлення виносних баків.

Своєю чергою, начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов зауважив, що у разі виконання всіх вимог, засновники закладів освіти та їх керівники мають визначити формат навчання у своїх закладах.

"Наголошую, наявність спеціальних укриттів, готовність системи оповіщення, визначення шляхів евакуації, створення запасів води та медикаментів, проведення уроків безпеки щодо дій у разі повітряної тривоги – є обовʼязковою вимогою", – зауважив Синєгубов.

Нагадаємо, що нещодавно у Міністерстві освіти дали рекомендації керівникам установ професійної передвищої та вищої освіти щодо початку навчального року у 2023-2024 роках. А також щодо формату навчання.

Як ми писали, шкільну дисципліну "Захист України", яка повинна бути корисним та цікавим предметом, планують оновити та актуалізувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: