fbpx
Сьогодні
14:18 05 Сер 2023

UNCG: на острові Джарилгач уже 5 днів палає цінна степова частина

English version here

У Джарилгацькому національному природному парку вже протягом 5 днів палає найцінніша степова ділянка.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Українську природоохоронну групу.

Як нагадують активісти, з перших днів російської агресії острів Джарилгач перебуває в окупації. Саме через це забезпечити його збереження спеціальна адміністрація національного парку не може.

"Ділянка, що горить протягом 5 днів, – зона абсолютної заповідності у національному парку, де обмежене навіть відвідування людьми", наголосили у повідомленні.

Природоохоронці зауважують, що на цій ділянці зосереджена основна частина всіх степових екосистем острова. Вони уточнюють, що решта території в різній мірі заболочена або періодично підтоплюється.

А також там знаходяться популяції всіх рідкісних степових тварин, які є на острові.

"Також тут концентрується найбільша кількість копитних, що мешкають на Джарилгачі.

Саме ця ділянка отримала охоронний статус як заказник ще в 1974 році, за 35 років до створення національного парку", резюмували активісти.

Природоохоронці переконані, що пожежа, яку ніхто не намагається загасити, принесе "колосальні втрати" біорізноманіттю острова.

Нещодавно у Генеральному штабі ЗСУ повідомили про те, що росіяни створили рукотворну косу, яка поєднує острів Джарилгач з материковою територією. У повідомленні йдеться про те, що загарбники засипали переправу до острова піском у районі селища Лазурне.

Також Генштаб пояснює: окупанти це зробили для того, щоб активніше використовувати український заповідник для військових потреб та облаштували на острові військовий полігон.

Але чи можливо створити рукотворну косу, яка перетворить острів на півострів? Супутникові знімки з попередніх років свідчать про те, що прорва то з'являлася, то знову зникала в різні роки, задовго до появи окупаційних російських військ у Херсонській області. "Рубрика" звернулась до спеціалістів, аби з'ясувати це та розкласти по поличках: що не так із Джарилгачем?

Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Росіяни знищують Джарилгач? Пояснення від директорки Нацпарку".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: