fbpx
Сьогодні
Відео, фото 14:20 03 Сер 2023

Авіакатастрофа в Броварах: п'ятьом чиновникам ДСНС оголосили підозру

У справі про авіакатастрофу у Броварах 18 січня 2023 п'ятьом чиновникам Державної служби України з надзвичайних ситуацій оголосили підозру. Тоді внаслідок аварії загинуло керівництво Міністерства внутрішніх справ України.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на пресслужбу Державного бюро розслідувань.

Підозру оголосили:

  • начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України,
  • в.о. командира частини;
  • заступнику командира з льотної підготовки;
  • командиру авіаційної ескадрильї;
  • начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби
  • цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Фото: dbr.gov.ua

Фото: dbr.gov.ua

Фото: dbr.gov.ua

Фото: dbr.gov.ua

Фото: dbr.gov.ua

Слідство встановило, що чиновники порушили правила безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей.

Слідчі ДБР також відновили похвилинно день аварії, у тому числі розшифрували "чорні скриньки".

Встановлено, що у січні був запланований візит керівництва МВС до Харківської та Дніпропетровської областей. Попри застереження та вимоги, посадовці ДСНС надали гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Повітряний борт не мав дозволів на інші види польотів.

Під час польоту командиру екіпажу не повідомили про погіршення погоди по всьому маршруту, зокрема у місті Бровари. Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Проте чиновники не скасували чи не перенесли політ до більш сприятливих умов.

Фото: dbr.gov.ua

Через складні умови гелікоптер був змушений спуститися на гранично низьку висоту, яка навіть менша, ніж висота будівель на маршруті руху.

Командир екіпажу, побачивши багатоповерховий будинок, почав здійснювати маневр обльоту, але різко піднявся вгору, втратив орієнтування в просторі і під час завершення маневру, внаслідок відсутності необхідних навичок, допустив зіткнення із землею. При падінні вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

Начальнику служби безпеки польотів оголосили підозру за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість). Іншим посадовцям повідомили про підозру у порушенні правил безпеки польотів, що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду (за ч. 3 ст. 276 ККУ).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років. Наразі вирішується питання про обрання запобіжних заходів.

Авіакатастрофа у Броварах

18 січня в Броварах на дитячий садок впав вертоліт Super Puma. На його борту знаходилося керівництво МВС у кількості 9 осіб, включаючи міністра Дениса Монастирського та його першого заступника Євгена Єніна. Загинули всі, хто був у гелікоптері, включаючи пілотів. Загалом повідомлялося про 14 загиблих та 25 поранених.

Також загинули п'ятеро жителів міста Бровари, які опинилися в момент аварії поблизу дитсадка.

У Кабміні відразу доручили створити спеціальну робочу групу, яка взяла на контроль розслідування падіння вертольота у Броварах. А в СБУ назвали кілька версій трагедії: порушення правил польоту, технічна несправність вертольота або навмисні дії щодо знищення транспортного засобу. Після трагедії в Броварах міністрам заборонили літати вертольотами. Поки що їм дозволено пересуватися лише на автомобілях.

Нагадаємо, Рубрика повідомляла, як прощалися з загиблими у Броварах керівниками МВС, екіпажем гвинтокрила та жертвами трагедії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: