fbpx
Сьогодні
13:17 01 Сер 2023

США обмежили безвіз для Угорщини: роздавала паспорти без належної перевірки особи

Фото: Скотт Олсон / Getty Images

Сполучені Штати Америки прийняли рішення обмежити участь Угорщини у своїй програмі безвізового режиму, оскільки сумніваються щодо безпеки нових паспортів, виданих Будапештом у період 2011-2020 років.

Про це пише Politico.

Як повідомили у виданні, американська програма безвізового режиму передбачає, що громадяни країн, які ним користуються, можуть подорожувати до США з метою туризму або бізнесу на термін до 90 днів без візи. Для цього їм потрібна лише так звана Електронна система авторизації подорожей (ESTA).

Але з 1 серпня термін дії ESTA для власників угорських паспортів скоротять з двох років до одного, і ESTA буде дійсна лише для одноразового використання.

"Існують сотні тисяч паспортів, які були видані урядом Угорщини в рамках спрощеної програми натуралізації без суворих механізмів перевірки особи", заявив Посол США в Будапешті Девід Прессман.

Він додав, що Штати вже багато років звертають увагу Будапешта на цю "вразливість у сфері безпеки", але "уряд Угорщини вирішив не закривати її", тому США змушені тепер "відреагувати".

Повідомляють, що після приходу до влади в 2010 році уряд прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана здійснив серйозні політичні зміни, які надали громадянство етнічним угорцям за кордоном – в тому числі в Румунії, Словаччині та Україні. Критики вважають, що так Орбан хотів підвищити свої електоральні перспективи.

До того у виданні наголосили, що союзники Будапешта по НАТО глибоко розчаровані тим, що парламент Угорщини досі не ратифікував заявку Швеції на вступ до Альянсу.

Також високопоставлені угорські чиновники продовжують просувати наративи Кремля, а ще докладають зусиль, спрямованих на послаблення європейських санкцій, націлених на Москву.

Окрім того, Угорщина виступила проти спроби ЄС створити довгостроковий фонд обсягом до 20 мільярдів євро для підтримки української армії.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: