fbpx
Сьогодні
21:22 31 Лип 2023

МЗС: рф після виходу із "зернової угоди" знищила 180 тисяч тонн українського зерна

За дев'ять днів обстрілів російська федерація знищила 180 тисяч тонн зернових культур, 26 обʼєктів портової інфраструктури й п'ять цивільних суден.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України, цитує Рубрика.

МЗС підбило підсумки, згідно з якими в перші дев'ять днів держава-агресор знищила:

  • 180 тисяч тонн зернових культур,
  • 26 обʼєктів портової інфраструктури,
  • 5 цивільних суден.

"Ми повинні припинити Голодні ігри і забезпечити глобальну продовольчу безпеку зараз", – заявило зовнішньополітичне відомство України.

Відповідно до допису, після виходу з Чорноморської зернової ініціативи Росія вчинила чергову серію військових злочинів, обстрілявши українські портові міста та зернові склади.

Що відомо про вихід рф з "зернової угоди"

Нагадаємо, що 17 липня у Кремлі відмовилися від продовження "зернової угоди". Прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що домовленості щодо "зернової ініціативи" фактично припинені.

Після цього президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити "зернову ініціативу" у тристоронньому форматі. Держава розглядає можливість транспортування продовольства через територіальні води Румунії та Болгарії.

19 липня, Міністерство оборони рф пригрозило, що будь-які країни, під прапорами яких судна направлять до українських портів, вважатимуться залученими до війни.

Водночас російський диктатор володимир путін заявив, що росія відновить свою участь у "зерновій угоді" лише у випадку, якщо Захід виконає низку вимог.

Окрім того, росія почала відкрито погрожувати цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів. В останні дні Кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки. 

Своєю чергою,  Україна на погрози росії топити кораблі пообіцяла відповісти тим самим.

Хорватія висловила намір допомогти Україні з експортом зерна. Однією з альтернатив пропонували залізничну мережу Хорватії та її порти в Адріатичному морі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: