fbpx
Сьогодні
20:00 30 Лип 2023

На рішення громадян України повернутися із закордону найбільше впливають три чинники, - ОПОРА

English version here

Найбільше на рішення повернутися додому для українців, які перебувають за кордоном, впливають три чинники: емоційний зв'язок із Батьківщиною, відновлення безпеки у своєму регіоні та прагнення возз'єднання з родиною.

Про це в Медіацентрі Україна – Укрінформ під час презентації та обговорення результатів досліджень щодо міграції, медіаспоживання та громадсько-політичної активності вимушених переселенців заявила аналітикиня Громадянської мережі ОПОРА Анастасія Романюк.

"Якщо говорити про те, чим керуються українці щодо того, коли саме вони повернуться в Україну, то тут є три найбільш популярні фактори, що спонукають до повернення. Перше – це емоційний зв'язок із Батьківщиною, друге – відновлення безпеки у своєму регіоні і третє – це возз'єднання з родиною", – розповіла вона.

За словами Романюк, у цьому питанні аналітики ОПОРИ побачили деякі вікові відмінності.

"Наприклад, для молодших респондентів найвагомішим чинником є наявність роботи в Україні, у той час, як для старших найважливішим фактором є відновлення безпеки у їхньому регіоні. І для респондентів віком старше 51 року емоційний зв'язок з Україною все ж є найбільш вагомим", – зазначила аналітикиня.

Вона поінформувала, що згідно з дослідженням, абсолютна більшість респондентів мають плани повернутися в Україну.

"Але ми побачили тенденцію, що на їхні плани – повертатися в Україну, чи ні – також впливає те, чи мають вони високооплачувану роботу, чи володіють вони місцевою мовою, якими є відносини з місцевим населенням тощо", – сказала Романюк.

Довідка

Опитування "Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном" було проведене за аналітичними напрацюваннями і на замовлення Громадянської мережі ОПОРА серед українців у семи країнах:

  • Великій Британії,
  • Ізраїлі,
  • Іспанії,
  • Німеччині,
  • США,
  • Угорщині,
  • Чехії.

Як повідомлялося, за даними опитування щодо намірів і перспектив українських біженців та ВПО, які 10 липня оприлюднила представниця Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг, 76% респондентів у країнах ЄС і Молдові та 82% внутрішньо переміщених українців планують або сподіваються повернутися додому назавжди.

Нагадаємо, Польща, Німеччина, Чехія прихистили найбільше українців з початку повномасштабного вторгнення.

Зауважимо, що понад 70% українців у Польщі планують у майбутньому повернутися додому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: