fbpx
Сьогодні
19:58 29 Лип 2023

США передають дані про злочини росіян в Україні до Міжнародного кримінального суду: що це означає?

27 липня ряд американських ЗМІ з посиланням на Адміністрацію Байдена заявили про те, що Білий дім розпочне передачу даних до Міжнародного кримінального суду (МКС), відомого як International Criminal Court (ICC). МКС діє на підставі Римського статуту, який Україна підписала, але не ратифікувала та визнала обмежену юрисдикцію МКС. США підписали статут у 2000, але згодом відкликали свій підпис у 2002.

Про це йдеться на сторінці в ГО "Інститут Американістики".

У США складні стосунки з цим судом та його юрисдикцією, у 2017 році прокурори cуду намагались розпочати провадження проти військових США та членів ЦРУ.

Саме тому, такі новини з США є відвертим проривом. По-перше, деякі сенатори, зокрема палкі прихильники України, республіканець Ліндсі Грем та голова сенатського комітету з питань юридичних справ неодноразово звертались до Байдена з цього приводу.

По-друге, Конгрес у 2022 році також голосував за те, аби надати адміністрації повноваження та кошти ділитись зі МКС потрібною інформацією, а також допомогти жертвам агресії та злочинів. На початку 2023 року, Байден підписав закон "Справедливість для жертв воєнних злочинів" ("Justice for Victims of War Crimes Act").

Politico навіть написала, про те, що це питання стало одним з небагатьох, яке розділило міністра оборони Ллойда Остіна та президента Байдена. Остін виступав проти протягом декількох місяців, аби суд не розслідував дії військових США. Хоча американські військові не беруть участь у бойових діях.

Очевидно, Остін мав на увазі прецедент, який створить ця ситуація для майбутнього. Те ж видання Politico писало, що Байден пішов на рішучий крок, навіть якщо такі важливі члени його адміністрації вважають інакше. У цій ситуації "за" також виступали Держдеп та Мін'юст США.

У оборонному бюджеті США, за який проголосував Сенат 28 липня, кошти на співпрацю з МКС теж передбачені, тому крок команди Байдена виглядає цілком логічним.

Раніше Камала Гарріс, віце-президент США, на Мюнхенській безпековій конференції у лютому 2023 року вперше оголосила, що США володіють інформацією про те, що російські злочини у війні проти України слід трактувати як злочини проти людяності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: