fbpx
Сьогодні
10:09 29 Лип 2023

Роковини теракту в Оленівці: в ОГУ досі не зрозуміли мотивів російської атаки на барак з українськими військовополоненими

English version here

Фото: t.me/inapalm

Українське слідство навіть через рік не може зрозуміти, з яких мотивів було скоєно теракт на території колонії в окупованій Оленівці в липні 2022 року, що призвів до загибелі українських військовополонених.

Про це розповів заступник начальника департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Тарас Семків у ефірі Радіо Свобода.

Як зауважив представник Генпрокуратури, на жаль, вони не можуть досі зрозуміти, з яких мотивів це зроблено.

"Очевидно, що це воєнний злочин. Російська Федерація цинічно порушує норми міжнародного гуманітарного права.

Вона зобов'язана забезпечити відповідний захист військовополоненим, якими були люди, які перебували в Оленівці, але цього не було зроблено, тому важко зараз говорити про мотиви, через які вони це зробили: чи була це ненависть до наших військовослужбовців за спротив збройній агресії, чи якісь особисті мотиви.

Але очевидно, що було скоєно воєнний злочин, тут ні в кого немає жодних сумнівів", наголосив Семків.

Також, Офіс Генпрокурора досі не має даних щодо точної кількості загиблих та поранених в Оленівці. Адже Україна поки не має доступу до цієї території для розслідування.

Що відомо про теракт в Оленівці донецької області

Нагадаємо, вранці 29 липня минулого року російські медіа повідомили про обстріл колонії в Оленівці на Донеччині, де утримувалися українські полонені. Пропагандисти стверджували, що є щонайменше 53 загиблих.

Генштаб України спростував звинувачення РФ, що удар нанесли ЗСУ.

За інформацією Генштабу, росіяни намагалися приховати катування і вбивства полонених.

У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони росії.

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких загарбники підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки, внаслідок якого загинули щонайменше 53 українських полонених.

Підрозділи "Азову" оголосили полювання на усіх причетних до масового вбивства українських військовополонених в Оленівці 29 липня.

У серпні Організація Об'єднаних Націй створила комісію для розслідування загибелі українських військовополонених в колонії в окупованій Оленівці.

До неї увійшли бразильський генерал-лейтенант поліції у відставці, ісландський дипломат і співробітник поліції Нігеру.

А вже 6 січня Лубінець заявив, що ООН розформувала місію зі встановлення фактів вбивства українських військових в Оленівці.

ООН навіть не засудила росію, яка зробила все, щоб не допустити у захоплену Оленівку місію цієї міжнародної організації щодо розслідування інциденту, який стався у ніч проти 29 липня, коли загинуло понад 50 захисників України.

Нещодавно авторка розслідування, журналістка Медійної ініціативи за права людини Марія Климик заявила, що після того, як у колонії у Оленівці, де тримали українських військових, стався теракт, охорона закладу відкрила вогонь по тих, хто вибралися з барака.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: