fbpx
Сьогодні
11:00 26 Лип 2023

Президент підписав закон, що впроваджує електронну марку акцизного податку: для чого це рішення

Фото: Пресслужба ОП

У вівторок, 25 липня, президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України у зв'язку із запровадженням електронного стеження за обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах" (№8287).

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, пише Рубрика.

У чому проблема?

"Україна втрачає близько 30 млрд грн на рік через тіньовий ринок", – наголосив Михайло Федоров.

Яке рішення?

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що впроваджує електронну марку акцизного податку.

За словами віцепрем'єра – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, реалізація норм цього закону надасть змогу скоротити обіг тіньових ринків тютюну й алкоголю в країні.

Як це працює?

"Прозорий ринок підакцизних товарів — Президент підписав закон про еАкциз! Це один із найголовніших антикорупційних законів у сфері. Завдяки еАкцизу держава не витрачатиме мільярди гривень через сірий ринок алкоголю та тютюну. Гроші не осідатимуть у кишенях корупціонерів, а підуть на посилення оборони країни", – написав Федоров.

Міністр додав, що "еАкциз" надасть змогу не лише контролювати обіг алкогольної та тютюнової продукції, але також обмежить канали збуту незаконної продукції, на 15% збільшить надходження до держбюджету від сплати акцизного податку.

Як зазначив Федоров, електронну акцизну марку неможливо підробити. Процедура її оформлення, на відміну від процедури з паперовою маркою, проста в оформленні. Кожен зможе перевірити продукцію, відсканувавши спеціальний DataMatrix-код через додаток "Дія".

Проєкт "еАкциз" реалізується за експертної та технічної підтримки USAID/UK aid проєкту "Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах/TAPAS" у тісній співпраці з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством фінансів, Податковою службою та Верховною Радою.

Парламент України проголосував за законопроєкт №8287 у цілому 29 червня 2023 року.

Нагадаємо, 22 травня, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9315 про внесення змін до Митного кодексу та інших законів для протидії незаконному обігу тютюнових виробів. Це має обмежити продаж цигарок в duty-free.

Окрім того, через "Дію" українці зможуть перевіряти акциз. Парламент України взяв за основу законопроєкти щодо введення електронної акцизної марки на тютюнові вироби та алкоголь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: