fbpx
Сьогодні
Фото 12:12 25 Лип 2023

У Кишиневі на даху посольства росіяни облаштували "шпигунський пункт", - ЗМІ

Фото: theins.ru

Розвідка російської федерації посилює стеження за владою Молдови з даху посольства росії у Кишиневі.

Про це йдеться у спільному матеріалі Jurnal TV та The Insider, пише Рубрика.

На даху російського посольства в Кишиневі з кожним роком зростає кількість пристроїв, що передають дані, і постійно з'являються якісь таємничі люди.

Фото: theins.ru

Особливо часто рух на даху дипмісії рф відбувається перед виборами президента, парламенту чи візитами до Молдови іноземних делегацій.

Фото: theins.ru

Так було і напередодні Євросаміту, що пройшов 1 червня, і в травні після хакерської атаки на урядові мережі, коли тисячі секретних документів потрапили до рук зловмисників.

За даними журналістів, люди на даху посольства є засекреченими офіцерами зв'язку з ГРУ та СЗР рф, тісно пов'язаними з хакерськими угрупованнями, які зламували пошту ексканцлера ФРН Ангели Меркель, президента Франції Еммануеля Макрона та ексдержсекретаря США Гілларі Клінтон.

Крім цього, джерело у Прикордонній службі Молдови повідомило, що дружини деяких російських офіцерів розвідки підозріло часто літають до Москви і назад. Найчастіше в ручній поклажі знаходяться 5-6 флешок і жорсткі диски.

"Ми думаємо, що цих жінок використовують як кур'єрів для перевезення занадто важких файлів. Вони користуються дипломатичним імунітетом і доглядати їх, на жаль, ми не маємо права", – сказав співрозмовник.

Зазначається, що підвищену активність у Молдові російська розвідка почала проявляти з 2015 року, коли кремль остаточно зробив ставку на соціаліста Ігоря Додона, який за рік займав крісло президента країни.

Довідка

Служба інформації та безпеки (СІБ) Молдови та прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю повідомили про передання до суду кримінальної справи про шпигунство та державну зраду щодо чотирьох осіб.

У справі, окрім двох молдован, фігурують двоє громадян РФ, яких підозрюють у створенні в Молдові агентурної мережі з метою дестабілізації ситуації та впливу на політичні процеси в країні.

Як розповів 10 липня очільник СІБ Олександр Мустяца, для здійснення цього завдання до Молдови через неофіційні мережі переказів з РФ надійшло близько $500 000.

"З 2020 року громадяни РФ Юрій Г. та Вадим І. під командуванням ФСБ Росії наймали громадян Молдови, створюючи агентурну мережу на нашій території. Їхні дії були спрямовані на вплив на політичні процеси в Молдові на користь Росії, збереження залежності Молдови від РФ. Вони також проводили інформаційні операції для впливу на громадську думку", — сказав Мустяца.

Він зазначив, що протягом двох років підозрювані збирали дані про плани молдовської влади, що компрометує інформацію про політиків, проводили кампанії дезінформації, переважно в Телеграм-каналах. Окрім того, після 24 лютого 2022 року ці російські громадяни наймали людей для проведення масових заворушень та провокацій у Молдові, розповів Мустяца.

З цією метою з РФ надходила криптовалюта, крім того, шпигуни використовували неофіційну мережу переказу коштів (системи Хавала).

Нагадаємо, що у лютому правоохоронці Молдови затримали двох підозрюваних у підготовці до держперевороту.

З міркувань безпеки авіакомпанія лоукостер WizzAir оголосила, що зупиняє усі рейси з аеропорту Кишинева.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: