fbpx
Сьогодні
17:43 21 Лип 2023

Заява Ткаченка на звільнення вже у Верховній Раді: що відомо

До Верховної Ради надійшла заява Олександра Ткаченка про звільнення з посади міністра культури та інформаційної політики за власною ініціативою.

Про це у своєму Facebook повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук, інформує Рубрика.

"До Верховної Ради України надійшла заява від Олександра Ткаченка про звільнення з посади міністра культури та інформаційної політики України за власною ініціативою", – написав Стефанчук.

За його словами, заява буде розглянута на найближчому пленарному засіданні.

Нагадаємо, вчора ввечері Ткаченко подав заяву про відставку через резонанс з виділенням коштів Мінкультом з держбюджету.

Фото: заява (facebook.com/stefanchuk.official)

Дискусія про відставку Ткаченка

У своєму вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський вчора, 20 липня, доручив прем'єр-міністрові Денису Шмигалю розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка.

Цьому рішенню передував скандал із приводу того, що Мінкульт виділяє на створення російськомовного продукту від компаній, які працювали на російський ринок, мільйони гривень.

Зокрема, 7 червня Держпідприємством Іномовлення було проведено "мистецький конкурс" на створення фільмів та серіалів. Тоді переможцями стали компанії, чиї засновники працювали на російському ринку та в російських проектах.

Однак найгучніший скандал виник після того, як компанії Юрія Горбунова анонсували виділення 33 млн гривень на створення комедійного серіалу "СМТ Інгулець".

Також раніше громадськість збирала підписи під петицією про відставку Ткаченка.

Що відомо про Ткаченка на посаді міністра культури

Олександр Ткаченко очолив Міністерство культури та інформаційної політики України 4 червня 2020 року. До цього він був народним депутатом від партії "Слуга Народу" та головою комітету парламенту з питань гуманітарної та інформаційної політики. А перед тим Ткаченко 11 років був гендиректором групи каналів "1+1 Media". За весь час на посаді він неодноразово отримував критику щодо його політики.

У 2021 році Ткаченко вже писав заяву про відставку через, як він казав, рішення Уряду забрати у Мінкульту Держкіно, а також розмір бюджету на культуру на 2022 рік. Утім, тоді він переговорив із прем'єр-міністром Денисом Шмигалем і звільнення не сталося.

7 березня 2023 року активіст Юрій Шиян створив петицію, де закликав премʼєр-міністра Шмигаля звільнити з посади Ткаченка у зв'язку "з неналежним виконанням своїх посадових обов'язків".

Однак 19 червня зʼявилась відповідь від Дениса Шмигаля, де той повідомив, що не бачить підстав для такого кроку.

Прем'єр зазначив, що зі змісту петиції "неможливо встановити факти та обставини, які давали б чіткі підстави" для того, щоб глава уряду запропонував Верховній Раді звільнити Ткаченка.

Також Мінкульт станом на 19 липня уклав договори на понад 150 млн гривень на зйомки 53-х фільмів та серіалів, які зокрема планують транслювати на державному телеканалі "Дом". Серед них — серіал "СМТ Ігнулець" за 33 мільйони гривень від компанії, якою володіє телеведучий Юрій Горбунов.

У Мінкульті зазначили, що відродження серіального кіновиробництва під час війни — питання національної інформаційної та культурної безпеки. У відомстві також зазначили, що Україна має запропонувати глядачеві якісні серіали та фільми, інакше масовий глядач знайде їм заміну — і це буде переважно російський продукт.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: