fbpx
Сьогодні
15:59 18 Лип 2023

Череватий: українські захисники на сході ще тільки отримують касетні снаряди, а росія вже застосовує їх без пауз

Фото: З відкритих джерел

На східний напрямок фронту українським Силам оборони продовжують доставляти касетні боєприпаси, які Сполучені Штати передали у рамках військової допомоги.

Про це заявив спікер Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі телемарафону.

У представника угруповання запитали, чи Україна вже використовує касетні боєприпаси на східному фронті.

"Процес отримання продовжується. Безумовно, коли ми отримаємо – абсолютно легітимно, для оборони нашої країни ми використовуватимемо абсолютно все, що у нас є, і це суттєво посилить наші позиції", – відповів Череватий.

Як зауважив речник Східного угруповання військ, бойові дії показали, що артилерія є чи не ключовим засобом досягнення переваги над ворогом.

Військовий також зазначив, що ворог "постійно" використовує касетні боєприпаси.

"У них не було часу, коли вони їх не використовували. Єдине – час підвезення. З початку війни вони використовували боєприпаси по бойових позиціях і зовсім не менше, а іноді більше – по житлових кварталах українських міст", повідомив Череватий.

Що відомо про касетні боєприпаси для України

Нещодавно у США повідомили про передачу Україні касетних боєприпасів та інше озброєння. Американський президент Джо Байден заявив, що такі снаряди допоможуть українським військовим продовжити контрнаступ.

Заява Вашингтона викликала критику з боку неурядових організацій і збентежила кілька європейських країн та Канаду. Оскільки касетні боєприпаси вважаються більш небезпечними для цивільного населення і існує конвенція, країни-учасниці якої відмовляються від їхнього використання та зберігання.

При цьому міністр оборони Олексій Резніков розвіяв страхи щодо передачі касетних снарядів і назвав п'ять головних принципів у їхньому використанні. Зокрема, Україна застосовуватиме снаряди лише для звільнення територій України, тобто по росії бити не буде.

Додамо, що росія вже давно застосовує касетні снаряди, вбиваючи українське населення.

Зазначимо, що касетний боєприпас викидає бомби, які можуть покрити у п'ять разів більшу територію, ніж звичайні боєприпаси. Вони складаються з десятків менших бомб та розлітаються під час детонації. З оглядну на це вони можуть становити небезпеку для цивільних протягом багатьох років після закінчення бойових дій.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: