fbpx
Сьогодні
11:50 16 Лип 2023

Екстремальна спека у Європі: Італія оголосила червоний рівень, а в Греції зачиняють туристичні місця

Рекордні температури повітря фіксують у Європі цього літа, через що в грецьких Афінах у денні години закривають найпопулярніше туристичне місце — Акрополь, а в 16 італійських містах оголосили червоний рівень небезпеки.

Про це пише BBC.

Як повідомляють у виданні, попередження про небезпеку в Італії стосуються також найбільш популярних туристичних міст — Риму, Флоренції та Болоньї.

Окрім того, у 16 містах по всій Італії оголосили червоний рівень небезпеки через сильну спеку, яка продовжує триматися на півдні Європи.

Уряд радить уникати сонця з 11:00 до 18:00 і піклуватися про літніх або вразливих людей.

Також, у Греції температура вже сягає +40 °C і більше, тому в найспекотніші години туристам забороняють відвідувати Акрополь. Один із подорожувальників розповідає, що дорогою бачив людей, які "знепритомніли, отримували медичну допомогу, сиділи в каретах швидкої та навіть блювали від теплового удару".

Очікують, що наступного тижня в деяких частинах південної Іспанії, південно-східної Італії та Греції стовпчик термометра сягатиме +47 °C.

Імовірно, де-не-де будуть побиті температурні рекорди.

Своєю чергою, метеорологічне бюро Чехії попередило, що температура у вихідні може перевищити +38 °C — це високий показник для країни. Спека також досягає центральних частин Європи, зокрема Німеччини та Польщі.

А в Іспанії вирує лісова пожежа, яка почалася через спеку на острові Ла-Пальма, вже змусила евакуювати щонайменше 500 людей і знищила щонайменше 11 будинків.Хвилі спеки також спостерігаються в деяких частинах США, Китаю, Північної Африки та Японії.

Що відомо про літню спеку у світі

Теперішня хвиля спеки триває довше, ніж зазвичай, і температура залишається високою навіть уночі. Наступного тижня в Європі також очікуються високі позначки на градусниках через наближення чергової хвилі спеки.

Періоди сильної спеки трапляються в природних погодних умовах, але в усьому світі вони стають все частішими, інтенсивнішими та тривають довше через глобальне потепління.

Всесвітня метеорологічна організація попередила, що екстремальна погода, спричинена потеплінням клімату, "на жаль, стає новою нормою".

Як повідомляють, дослідники підрахували, що через сильну спеку в Європі у 2022 році померли понад 60 тисяч людей.

Окрім того, Всесвітня метеорологічна організація 10 липня повідомила, що початок липня 2023 року став найспекотнішим тижнем за всю історію спостережень на планеті.

Також початок липня став найспекотнішим тижнем за всю історію спостережень на планеті.

Раніше Служба моніторингу клімату Європейського Союзу Copernicus повідомляла, що останні вісім років були найтеплішими. Через середні температури 2022 рік став пʼятим серед найтепліших років з початку ведення записів у ХІХ столітті.

За даними Copernicus, найспекотнішими роками були 2016, 2017, 2019 та 2020-й.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: