fbpx
Сьогодні
15:03 11 Лип 2023

Українська система бойового управління та обробки інформації Delta успішно пройшла тестування НАТО, - Федоров

English version here

Фото: mil.in.ua

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що українська військова система Delta пройшла тести НАТО та готова інтегрувати західну техніку, зокрема, винищувачі F-16.

Про це пише Рубрика з посиланням на  Telegram Михайла Федорова.

За інформацією, у червні цього року в Польщі відбулися щорічні навчання НАТО зі взаємосумісності національних бойових та інформаційних систем з системами і протоколами НАТО.

Дельту успішно протестували з 15-ма системами з 10 країн, включно із трьома системами, розробленими безпосередньо НАТО.

Усі тести на взаємосумісність були вдалими і Delta підтвердила свої унікальні можливості.

Також протестували 4 протоколи обміну даними, за якими працює більшість сучасного озброєння, що отримує Україна від західних партнерів. Усі ці зразки новітньої техніки можуть бути інтегровані з Delta і застосовуватися ще ефективніше.

  • Delta та винищувачі F-16

Головний протокол, який протестували в цьому році, — це Link 16. Він дає можливість отримувати дані в Delta з винищувачів F-16, які так необхідні Україні.

"Це потужний крок. Адже завдяки Delta солдати в режимі онлайн бачать поле бою з розташуванням ворожих сил. Це єдина платформа в Україні, де підтягуються дані від аеророзвідки, супутників, безпілотників, новітньої техніки, стаціонарних камер, радарів, чатботів тощо. Всі ці дані дозволяють якісно планувати військові операції та ефективно нищити загарбників", — написав Федоров.

Він наголосив, що мати національну військову систему, здатну працювати за сучасними стандартами, так само важливо, як мати бойових пілотів, здатних швидко опанувати винищувачів нового покоління. Це реальні досягнення, якими Україна має відверто пишатися і може сміливо демонструвати партнерам у НАТО.

  • Довідка про Delta

Delta — національна військова система ситуаційної обізнаності, яку використовують Сили безпеки і оборони України. Побудована за стандартами НАТО, що уможливлює ведення мережево-центричної війни.

Система інтегрує інформацію про розташування сил та засобів ворога і дозволяє в масштабі реального часу відстежувати положення військ противника та оперативно обліковувати виявлені об'єкти для їх подальшого вогневого ураження.

Інформацію про противника система інтегрує на цифровій мапі, дані беруться з різних джерел: від постачальників супутникових знімків, з радарів, сенсорів, GPS-трекерів, радіоперехоплення.

Користувачі бачать, що відбувається на суходолі, у морі, повітрі, космосі й кіберпросторі.

Система може працювати на будь-якому пристрої:

  • ноутбуці,
  • планшеті,
  • мобільному телефоні.

Нагадаємо, Україна офіційно вступила до Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту (CCDCOE). Біля штаб-квартири центру підняли український прапор.

Також Рубрика повідомляла, що за підсумками минулого року сектор цифрових технологій та стартапів став єдиною галуззю із усіх, орієнтованих на експорт, яка продовжила стрімке зростання попри падіння економіки на тлі війни, розв'язаної російською федерацією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: