fbpx
Сьогодні
Фото 21:46 10 Лип 2023

Зі Львова до Жовкви прокладуть суцільну велодоріжку: для чого це рішення

Фото: Львівська громада

Суцільну велодоріжку прокладуть зі Львова через Куликів до Жовкви.

Про це повідомили у департаменті міської агломерації ЛМР, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Жовківська громада раніше офіційно прийняла таке рішення на сесії міської ради. Три громади написали звернення до ЄБРР, Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України та ЛОВА, які відповідають за ремонт дороги міжнародного значення М-09 на ділянці Львів-Рава-Руська. Цей ремонт передбачає облаштування велодоріжок, щоправда лише фрагментарних.

"Вже зараз на цій ділянці дороги є активний велосипедний рух. Щодня до Львова власним або громадським транспортом їде кілька десятків тисяч людей. Тож облаштування велоінфраструктури створить альтерантивний безпечний шлях добирання та водночас розвантажить дорогу", – йдеться у повідомленні.

Яке рішення?

Проєкт включили в проєктно-кошторисну документацію, яку замовила Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області. Будуватимуть велодоріжку в межах реконструкції міжнародної траси М-09. Фінансуватиме проєкт ЄБРР.

Будівництво велодоріжки такого типу має стратегічне значення для Жовкви, каже міський голова Жовківської громади Олег Вольський.

"З початку року у Жовківській громаді відбулося два чемпіонати України з велоспорту, на який приїздили спортсмени з усієї України. Жовква потроху стає велосипедною столицею України. І поява нового веломаршруту – лише сприятиме розвитку цього виду спорту, популяризуватиме наше місто та залучатиме більше туристів", – зауважив Олег Вольський.

До того ж, за його словами, велоінфраструктура привабить більшу кількість туристів до міста.

Як це працює?

"Будівництво велодоріжки на трасі М-09 – безпрецедентне в Україні. У проєкті передбачено чимало інновацій, які до цього не застосовували. Також це є хорошим прикладом міжмуніципального співробітництва та консолідованої позиції Жовківської, Куликівської та Львівської громад", – зазначив заступник директора департаменту міської агломерації Роман Кізима.

Уже розпочалися переговори та офіційні звернення до міністра інфраструктури України, аби велодоріжка проходила зі Львова не лише до Жовкви, а й до Рави-Руської.

"Ще один важливий нюанс. Велодоріжка від Львова до Жовкви, а нині активно обговорюється, щоб її зробили до Рави-Руської, особливо актуальна в межах ЄвроВело. Це європейська мережа магістральних велосипедних сполучень, розроблена європейською федерацією велосипедистів і яка сполучає країни Європи між собою", – розповів в.о. начальника управління вуличної інфраструктури Павло Сирватка.

Веломаршрут з'єднає між собою громади Львівської МТГ – Малехова, Великих Грибовичів та Гряди.

Наразі тривають підготовчі роботи капремонту траси міжнародного значення М-09 на ділянці Львів – Рава-Руська.

Нагадаємо, Бучу та Ірпінь хочуть поєднати з Києвом веломаршрутом, команда Bike City Consulting презентувала ескізний проєкт-візуалізацію міжміського велосипедного маршруту.

Також у  Києві на вулиці Рейтарській уперше в Україні для безпеки та зручності велосипедистів встановили гумовий борт для відокремлення велосипедної смуги від зони паркування автотранспорту.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: