fbpx
Сьогодні
16:13 09 Лип 2023

Посилюємо військову допомогу: у Франції готують нові поставки в Україну

English version here

Фото: З відкритих джерел

Франція готує нові пакети військової допомоги для України.

Про це повідомила міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна в інтерв'ю RFI.

"Готуються нові постачання військової допомоги з метою постійного врахування найнагальніших потреб, висловлених Україною", наголосила очільниця зовнішньодипломатичного відомства.

Глава МЗС запевнила, що підтримка України з боку Франції продовжуватиметься та посилюватиметься.

"Франція неодноразово стверджувала, що буде підтримувати Україну стільки, скільки буде необхідно для того, що б вона могла забезпечити законний захист своєї незалежності, суверенітету і територіальної цілісності в межах своїх міжнародно визнаних кордонів. Ніхто не повинен сумніватися в нашій рішучості виконати це зобов'язання", підкреслила міністерка.

У Колонни журналісти запитали щодо гарантій безпеки Україні до вступу в НАТО.

На що очільниця МЗС Франції відповіла, що хоче, аби Вільнюський саміт "дав можливість закріпити підтримку України з боку Альянсу на довгостроковій основі і надати конкретного змісту її перспективі вступу до НАТО".

Міністерка додала, що Франція працює з низкою партнерів над визначенням безпекових гарантій, які НАТО міг би надати Україні "не замість, а паралельно" з процесом її інтеграції до Альянсу.

"Ці гарантії ще обговорюються, але їхня мета буде дуже чіткою: у короткостроковій перспективі надати Україні засоби для забезпечення її самооборони", – сказала Колонна.

Як повідомляли, Франція виділить Україні додатково 40 млн євро фінансової допомоги на 2023 рік.

Що відомо про прагнення України вступити до НАТО

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Вільнюський муніципалітет приєднається до ініціативи підтримки вступу України до НАТО – 7-11 липня у литовській столиці вивісять щонайменше 33 тисячі українських прапорів.

Окрім того, президент Туреччини Реджеп Ердоган під час спільного брифінгу з президентом Володимиром Зеленським заявив, що Україна заслуговує бути членом НАТО.

Нагадаємо, що генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України.

Відмітимо, що Португалія стала двадцять третьою державою, що уклала подібну декларацію з Україною. Напередодні, 22 країною стала Болгарія, яку Володимир Зеленський відвідав раніше цього тижня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: