fbpx
Сьогодні
14:22 07 Лип 2023

Врятувати старе дерево від рубки ще ніколи не було так просто: рішення від еколога

Подорожуючи в Карпатах чи деінде, зафіксуйте місце, де знаходиться старе дерево та повідомте про його знаходження ДП "Ліси України". Так ви зможете врятувати його від рубки!

Про це повідомляє Рубрика.

У чому проблема?

З 2017 року в Лісовому кодексі є заборона на вирубування найстаріших дерев. Але весь цей час вона не діяла — бо не було критеріїв "найстаріших".

Проте, якщо ми рубитимемо старі дерева, в Україні може не залишитись пралісів, а замість старого, величного лісу з деревами-хмарочосами ми матимемо лиш молоді, зовсім без тіні, нові порослі.

Яке рішення?

12 травня цього року була прийнята Постанова КМУ №449, яка нарешті визначила що таке "найстаріші дерева". Це ті, у яких обхват стовбура, виміряний на висоті 1,3 метра, перевищує певну величину.

"Наприклад для ялиці білої та сосни це 250 см, для дуба та бука — 300 см тощо. Якщо знайти такі великі дерева і повідомити про це ДП "Ліси України" — вони по законодавству мають такі дерева виключити з усіх майбутніх рубок", — пояснює Петро Тєстов, керівник експертного відділу ГО "Українська природоохоронна група".

Як зберегти дерево: проста інструкція

1. Візьміть на прогулянку рулетку або сантиметр.

2. Коли побачите старе дерево із широким стовбуром, виміряйте його обхват на висоті грудей, це приблизно 1,3 метра.

Мінімальні обхвати мають бути такі:

  • Тис ягідний, ялівець звичайний — 50 см;
  • Черемха звичайна, вишня дика (черешня), яблуня, горобина — 100 см;
  • Груша, клен польовий — 150 см;
  • Береза повисла, береза пухнаста, граб звичайний, вільха сіра, осика, в'яз шорсткий, берест, в'яз гладкий, верба п'ятитичинкова — 200 см;
  • Ясен звичайний, ялиця біла, явір, клен гостролистий, модрина, вільха чорна, сосна чорна, сосна звичайна, ялина європейська — 250 см;
  • Бук європейський, дуб скельний, дуб звичайний, липа серцелиста — 300 см;
  • Інші види — 300 см.

3. Сфотографуйте дерево та ширину, збережіть геотег.

4. Фото разом із геолокацією (координатами) надішліть в ДП "Ліси України". Електронна пошта для звернень: [email protected]

Не забудьте правильно оформити звернення. Зазначте назву органу, якому направляєте повідомлення, та свої дані (ПІБ, фізична/електронна адреса, номер телефону);

Вкажіть пояснення (яке це дерево, координати та його обхват) та вимогу ("Прошу виключити дерево з майбутніх рубок");

Не забудьте прикріпити фото та вказати геотег;

5. Для підстрахування можна направити фото та геотег до ГО "Українська природоохоронна група" (Сторінка у Facebook, Twitter, Instagram або електрона пошта [email protected]).

Готово! Ви зберегли дерево від рубки!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: