fbpx
Сьогодні
16:20 07 Лип 2023

В Україні за шість місяців зробили понад 250 трансплантацій органів

English version here

В Україні за шість місяців 2023 року виконали 257 трансплантацій органів.

Це майже 70% від кількості трансплантаційних втручань, які були виконані протягом минулого року, і понад 80% порівняно з 2021 роком, повідомили Укрінформу в Українському центрі трансплант-координації (УЦТК).

Найбільше трансплантацій провели у Першому медичному об'єднанні Львова – 59, Інституті серця МОЗ України – 40, а також Національному інституті хірургії та трансплантології імені Шалімова – 39, зазначили в установі.

За даними УЦТК, в Україні стабільно зростає відсоток трансплантацій від померлого донора. На сьогодні він становить понад 62% із загальної кількості. Це співвідношення є одним із показників дієздатності системи трансплантації. Протягом півріччя в Україні до переліку медичних закладів, де діагностують смерть мозку, додалися ще 15.

Зазначається, що медичні трансплант-команди продовжують освоювати нові види високотехнологічних втручань у трансплантології. У Першому медичному об'єднанні Львова вперше пересадили підшлункову залозу, а клінічна лікарня «Феофанія» стала другим центром в Україні, де трансплантують легені, підкреслили в установі.

В УЦТК також поінформували, що зростають показники і трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин. Їх проводять вісім медичних закладів в Україні, якими за шість місяців виконано 157 пересадок кісткового мозку, з них 29 – дітям. Найбільше пацієнтів отримали таку медичну допомогу в НДСЛ Охматдит (35), Національному інституті раку (33) та Черкаському клінічному онкологічному центрі (24).

Більшає і кількість алогенних трансплантацій, зокрема, і від неродинного донора. Проведено 21 таку пересадку, і цьогоріч вперше донора для пацієнта знайшли серед українців в Українському реєстрі донорів кісткового мозку.

За словами генерального директора Українського центру трансплант-координації Дмитра Коваля, протягом цього півріччя "в середньому щодня 2 або навіть 3 пацієнти отримували медичну допомогу методом трансплантації".

"Це велика командна робота, насамперед лікарів, інших учасників системи трансплантації. І це довіра українців та чітке розуміння у всіх, що трансплантація з технології майбутнього перетворюється на метод лікування, який стає доступним в Україні. Дякуємо ЗСУ за можливість розвивати цей напрямок", – сказав Коваль.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: