fbpx
Сьогодні
14:50 04 Лип 2023

Болгарія готує пакет військової допомоги Україні: може запустити у себе виробництво боєприпасів

English version here

Новий пакет військової допомоги для України почала готувати Болгарія. Країна також хотіла б долучитися до збільшення європейської військової допомоги Україні через розширення своїх виробничих потужностей.

Про це міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев розповів в інтерв'ю "Главкому", повідомляє Рубрика.

Як і минулого разу, склад нового пакета військової допомоги буде засекречений.

"Можу лише сказати, що його основу становлять боєприпаси, але є і військова техніка", — зазначив Тагарев.

Водночас він запевнив, що Болгарія під час формування допомоги "керуватиметься пріоритетами української сторони й передаватиме те, що потрібно на цьому етапі".

Тагарев зазначив, що тепер будь-який пакет військово-технічної допомоги Україні надаватиметься без повторного розгляду парламентом.

"Нам вдалося прискорити процес надання допомоги. Авжеж, людям на фронті в Україні він може не видаватися швидким, проте для нас це справді спрощення і прискорення процедури формування пакета допомоги та його передачі", — розповів міністр.

Крім того, країна готова щороку готувати по 60 бойових санітарів або навіть більше.

"В нас у Софії є досить хороша база і достатньо швидкий та ефективний курс, який ми використовуємо для підготовки наших військовослужбовців. І ми готові на цій базі готувати й українців", — пояснив Тагарев.

Також Болгарія хотіла би зробити свій внесок у збільшення європейської військової допомоги для України через нарощування виробництва. Однак для цього потрібні інвестиції, розповів міністр оборони країни.

"Болгарія ще з радянських часів традиційно спеціалізується на виробництві легкого озброєння та боєприпасів. Тож ми готові, і це було б цілком природно, якби в Болгарії інвестували у розширення наявних і створення нових виробничих збройових потужностей", — заявив Тагарев.

Довідка

У березні 2023 року загальноєвропейське видання Euractiv писало, що протягом двох останніх років Болгарія, де сильні проросійські настрої в суспільстві, передала Україні зброї на мільярди доларів. Озброєння перевозили через інші країни, без підписання прямих угод.

А в січні німецьке видання Welt повідомляло, що Болгарія таємно постачала Україні пальне та боєприпаси в перші місяці вторгнення. Так, Болгарія забезпечила третину потреб української армії в перші пів року повномасштабного вторгнення росії. За їхньою інформацією, постачання забезпечували США та Велика Британія.

А у квітні Міноборони Болгарії підтвердило, що веде переговори про передання Україні винищувачів МіГ-29 за умови отримання від західних партнерів сучасніших бойових літальних апаратів.

Як повідомляла Рубрика, уряд Болгарії 26 червня схвалив новий пакет військової допомоги Україні.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: