fbpx
Сьогодні
08:25 01 Лип 2023

До 15 років за корупцію: Зеленський підписав указ про прискорення судової реформи

English version here

Фото: Офіс президента України

Рішення РНБО "Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя", згідно з яким за корупцію в судах позбавлятимуть волі на 10 – 15 років з конфіскацією майна, ввів у дію своїм указом Президент Володимир Зеленський.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Офісу Президента.

"Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю: Увести в дію рішення Ради національної безпеки й оборони України від 23 червня 2023 року "Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя", зазначили у документі.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Згідно з рішенням РНБО пропонують, зокрема, внести зміни до Кримінального кодексу в частині посилення кримінальної відповідальності за корупційні кримінальні правопорушення у сфері правосуддя. При цьому передбачається покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Окрім того, пропонують посилити роль інституту суду присяжних та розширити його застосування.

До того ж, в указі мова йде і про проведення Вищою радою правосуддя перевірки всіх суддів Верховного суду на предмет:

  • можливого вчинення ними дисциплінарних проступків,
  • грубого чи систематичного нехтування обов'язками судді,
  • підтвердження законності джерел походження майна.

Серед іншого, запропонували:

  • удосконалити порядок обрання суддів Верховного суду до Великої палати Верховного суду,
  • запровадити механізм їх відкликання зборами суддів відповідних касаційних судів.

Також, розглядають можливість запровадження періодичного психофізіологічного опитування суддів із застосуванням поліграфа тощо.

Зауважують, що Кабінету міністрів у взаємодії з Європейською комісією "За демократію через право" (Венеціанська комісія) необхідно буде підготувати концепцію подальшого реформування Конституційного суду України.

Нагадаємо, Рубрика писала про те, що в Україні буде проведено перевірку судів, а також посилено кримінальну відповідальність за корупційні правопорушення у сфері правосуддя.

Довідка

Як повідомляли, 15 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного суду.

Правоохоронці затримали чинного голову Верховного суду Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн доларів.

16 травня у Верховному суді скликали позачерговий пленум. На пленумі зі 168 судів Верховного Суду були присутні понад 140 суддів. 142 голосами судді ухвалили заяву, у якій взяли на себе повну відповідальність за події, "що відбуваються у зв'язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників".

Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВСУ Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) оприлюднило записи прослуховування голови Верховного суду Всеволода Князєва у справі щодо отримання ним хабаря.

Пізніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру голові Верховного суду Всеволоду Князєву та його спільникові – адвокату у справі щодо отримання хабаря.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: