fbpx
Сьогодні
22:00 30 Чер 2023

Ukraїner за підтримки ЄС презентувало стрічку "Культура під час війни": у чому рішення

У кінотеатрі KINO42 у четвер, 29 червня, відбулася прем'єра першого фільму з нового циклу документальних стрічок – "Культура під час війни. Захід".

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Засновник Ukraїner та автор документального циклу "Культура під час війни" Богдан Логвиненко наголосив:

"Культураце те, що об'єднує нас і створює тяглість цього об'єднання впродовж сотень років, саме тому важливо під час війни говорити про культуру, фіксувати її вплив на нас та вплив повномасштабної війни на культурний процес".

Яке рішення?

"Хоча більша частина нашої підтримки Україні – це військова, фінансова та надзвичайна допомога, підтримка культури для нас дуже важлива, тим більше в умовах повномасштабної агресії з боку Росії. Адже Росія намагається не лише фізично знищити Україну, а й стерти її ідентичність та історію. А культура є одним з ключів до ідентичності. Культурна спадщина – це те, що матеріалізує історію. Зберегти минуле та підтримати Україну у формуванні її власного майбутнього – ось наша мета. І це саме те, що ми хочемо показати через цю кампанію та партнерство з Ukraïner", – наголосив заступник голови Представництва ЄС в УкраїніРемі Дюфло.

Як це працює?

Фільм розповідає історії митців зі Львова, Чернівців, Луцька та Ужгорода і створений у рамках комунікаційної кампанії Європейського Союзу "Разом творимо. Разом зберігаємо". Кампанія триває в усіх регіонах України з березня й інформує українців про підтримку Європейським Союзом української культури та мистецтва в часи війни.

Творча група Ukraїner, знаного освітнього мультимедійного українознавчого проєкту, що створює свої матеріали за даними соціокультурних експедицій, працювала на півночі, півдні, сході та заході країни. За підтримки Європейського Союзу буде знято чотири новели про життя й творчість українських дієвців культури в умовах повномасштабної російської війни. Разом вони складуть цілісну мозаїку функціонування української культури часів війни та розкриють роль підтримки Європейським Союзом українського культурного фронту.

Під час презентації проєкту експерти, митці, журналісти дискутували на тему "Документальне кіно на варті збереження й переосмислення української культурної спадщини".  Йшлося про роль, яку відіграє документалістика в історії та її власне місце в царині культури.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, в Україні пошкоджено, зруйновано, розграбовано понад 1520 об'єктів сфери культури, і ця цифра далеко не остаточна. Війна змусила багатьох українських митців шукати можливості для продовження своєї діяльності за кордоном або зі зброєю в руках захищати Батьківщину, ризикуючи життям і здоров'ям.

За останні два роки, а особливо від початку повномасштабного російського вторгнення, ЄС мобілізував до 15 мільйонів євро для підтримки культурного сектору України. Серед ключових ініціатив з підтримки культури – House of Europe, EU4Culture, Креативна Європа та грант, наданий фонду ALIPH. Тільки останній вже надав допомогу численним українським культурним інституціям у порятунку їхніх колекцій та придбанні обладнання, необхідного для захисту та належного зберігання унікальних зразків культурної спадщини.

Довідка

Публічний перегляд стрічки "Культура під час війни. Захід" відбудеться вже 8 липня на мистецькому пленері "Культурна мозаїка" в Києві. Тоді ж всі охочі зможуть ознайомитись з досягненнями української культури та її підтримкою з боку ЄС в умовах повномасштабної російської війни і долучитись до дискусій, майстер-класів та прем'єр.

Нагадаємо, відомий український режисер Ахтем Сеітаблаєв має намір зняти художній фільм про Чернівці, який складатиметься з кількох новел про визначних жителів міста.

Також Рубрика повідомляла, що попри повномасштабне вторгнення росії в Україну частка вітчизняних фільмів у національному прокаті досягла 27%, а український контент почали купувати для трансляції в інших країнах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: