fbpx
Сьогодні
16:30 30 Чер 2023

Нардепи підтримали закон про повернення на довоєнну систему оподаткування

Фото Reuters

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №8401, який повертає систему оподаткування у довоєнний стан. Закон набере чинності з 1 серпня 2023 року.

Як повідомив у Телеграмі народний депутат Ярослав Железняк, документ підтримали 239 народних депутатів.

"Після довгих дискусій парламент підтримав в цілому податковий законопроєкт №8401. прийняття цього законопроєкту є важливою умовою, передбаченою угодою з МВФ", – ідеться в повідомленні.

Редакція законопроєкту, підготовленого до другого читання, передбачає, що скасування 2% єдиного податку відбудеться з 1 серпня 2023 року.

Водночас платник матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП із зазначенням того, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, а також якщо в заяві платник не вкаже бажаної системи, його автоматично переведуть на систему, на якій він перебував до обрання 2% ЄП.

Крім того, платники, які в 2023 року перейшли із 2% ЄП на загальну систему, мають право перейти повторно в 2023 році на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому, в разі подання заяви до 1 вересня 2023 року, такий платник вважатиметься платником ЄП із 1 серпня 2023 року.

Також законопроєктом з 1 серпня частково скасовується чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне), грального бізнесу та фінансових послуг.

Відповідальність за порушення у сфері застосування РРО буде повернена з 1 жовтня. Водночас передбачене звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО (за винятком порушень під час торгівлі підакцизними товарами), якщо вони були вчинені на прифронтових територіях (у тому числі територіях можливих бойових дій).

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: