fbpx
Сьогодні
20:46 29 Чер 2023

Законність націоналізації: господарський суд задовольнив скарги "ПриватБанку"

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду задовольнив скарги "ПриватБанку", уряду та Міністерства фінансів та скасував постанову суду апеляційної інстанції у справі про націоналізацію банку.

Про це повідомляє пресслужба "ПриватБанку", пише Рубрика.

Це означає, що колишні власники фінустанови не змогли оскаржити націоналізацію.

Позов подала компанія BIRGMINTON INVESTING INC, яка пов'язана з колишніми власниками банку, кажуть у пресслужбі.

Вона намагалася оскаржити договір купівлі-продажу акцій у межах націоналізації "ПриватБанку", коли власники продали державі акції банку за 1 гривню.

"Таке рішення Верховного Суду є черговим кроком до остаточного вирішення всіх спорів щодо неможливості повернення націоналізованого у 2016 році "ПриватБанку" його колишнім власникам", наголосили в банку.

У справі розглядали питання застосування "антиколомойського закону". Він передбачає зміну процедури націоналізації банків та виведення їх з ринку. За законом, всі подібні судові провадження у справах за позовами колишніх акціонерів банку підлягають закриттю.

"ПриватБанк" заявив, що в ході засідання позивач намагався перешкодити винесенню справедливого рішення. Мовляв, компанія подала шість безпідставних клопотань. Також було заявлено про відвід колегії суддів.

"Сьогодні у Верховному Суді сталася перемога справедливості і Закону. Суд довів, що закони працюють і мають працювати для захисту інтересів України і її громадян", резюмували у заяві "ПриватБанку".

Що відмо про націоналізацію "Приватбанку"

У грудні 2016 року "ПриватБанк" був націоналізований рішенням українського уряду. Компанія Kroll за результатами аудиту повідомила, що колишні менеджери "ПриватБанку" загалом вивели понад 5,5 мільярда доларів.

Кредити, які "ПриватБанк" видавав юридичним особам, використовувалися для придбання активів та фінансування бізнесу колишніх акціонерів і груп пов'язаних із ними осіб в Україні та за кордоном. Схема діяла приблизно 10 років.

Ігор Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов прямо чи опосередковано володіли понад 91,5% акцій "ПриватБанку". Інші належали міноритарним акціонерам, зокрема менеджменту на чолі з головою правління Олександром Дубілетом.

Коломойський неодноразово критикував рішення про націоналізацію "ПриватБанку", називаючи його незаконним. Він намагається оскаржити його в судовому порядку. Зі свого боку вже націоналізований "ПриватБанк" прагне відсудити в колишніх власників, як він стверджує, незаконно виведені кошти.

Як кажуть у "ПриватБанку", розгляд справи за позовом BIRGMINTON INVESTING INC відновили після того, як Касаційний господарський суд закрив провадження у справі за позовом акціонера та ексголови правління "ПриватБанку" Олександра Дубілета про придбання акцій неплатоспроможного банку у лютому 2023 року.

В обидвох справах ключовим був закон № 590, який також називають "антиколомойським". Він остаточно забороняє скасування рішення про націоналізацію. Водночас колишнім власникам банку дозволяють вимагати компенсацію, якщо рішення НБУ визнають незаконним.

Ухвалення закону було основною вимогою, яку Міжнародний валютний фонд поставив Україні для підписання кредитної програми на 5-8 мільярдів доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: