fbpx
Сьогодні
12:50 28 Чер 2023

Європейському Союзу нарешті вдалося ратифікувати Стамбульську конвенцію

28 червня, Європейський Союз ратифікував Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, відому також як Стамбульська конвенція.

Про це оголосила генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у своєму Twitter.

Вона привітала завершення процедури з боку Євросоюзу. При чому Пейчинович-Бурич зазначила, що це "хороший день для Європи".

Цієї події очікували від 1 червня, коли шведське головування у Раді ЄС оголосило про рішення ратифікувати Стамбульську конвенцію.

Перед тим у травні відповідний крок підтримав Європарламент.

Як відомо, ЄС приєднався до Стамбульської конвенції ще у 2016 році, проте досі її не вдавалося ратифікувати через позицію групи країн. Зокрема через те, що у документі згадується поняття "гендер".

У 2021 році Суд ЄС оголосив, що Євросоюз може ратифікувати конвенцію і без одностайної згоди країн-членів.

Нагадаємо, що Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами є першим міжнародним документом, який дає юридичне визначення насильству стосовно жінок і встановлює всеосяжну систему правових і політичних заходів для запобігання такому насильству, підтримки жертв і покарання кривдників.

Приєднання ЄС до Стамбульської конвенції не означає, що країни-члени автоматично її ратифікували. Зокрема, цього ще не зробили Болгарія, Латвія і Литва, а також Словаччина, Чехія, Угорщина.

Україна ратифікувала конвенцію у червні 2022 року, попри спротив консервативних груп.

Україна стала 36-ю країною – учасницею цього знакового договору.

Згідно з інформацією на сайті Ради Європи, Конвенція набула чинності щодо України 1 листопада 2022 року.

Нагадаємо, що в Україні працює онлайн-платформа "Аврора". Це безпечний, безоплатний та анонімний сервіс для постраждалих від насильства, пов'язаного з війною, у тому числі й сексуального. Головне завдання платформи — надати спеціалізовану професійну психотерапевтичну підтримку постраждалим.

Для цього на ній працюють фахівці(чині), які мають досвід роботи з травмами, застосовуючи, зокрема, EMDR-терапію, що є високоефективним інструментом роботи з травматичними випадками.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: