fbpx
Сьогодні
17:43 26 Чер 2023

В Україні розширять мережу військово-лікарських комісій: у чому рішення

Фото: З відкритих джерел

Кабінет Міністрів у суботу, 24 червня, затвердив план оптимізації військово-лікарської експертизи на 2023 рік. Зокрема, держава розширить мережу комісій.

Про це повідомляє Міністерство оборони, пише Рубрика.

У чому проблема?

Раніше уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець заявив про ймовірне порушення права військовослужбовців на належне медичне обслуговування.

Під час візиту до клініки представники Офісу омбудсмена знайшли підтвердження скаргам військовослужбовців.

Наприклад, відсутність електронного запису на прийом та відсутність електронного документообігу призводять до паперової тяганини та черг, а у коридорах не вистачає штучного освітлення.

Так, військові розповіли, що у черзі до окремих спеціалістів понад 500 людей. Для підтвердження слів вони показали список людей, що перебувають у черзі до невропатолога.

Крім того, у медичному закладі бувають і планові, й аварійні вимкнення електроенергії. Через це робота клініки ще більш ускладнюється і черги зростають. Також перестає працювати ліфт, а це створює труднощі для маломобільних людей, які намагаються потрапити до лікарів.

В Офісі омбудсмена теж виявили, що немає вільного доступу до питної води, а санітарно-технічний стан санвузлів вкрай незадовільний. Ба більше, вони не пристосовані для людей з інвалідністю та маломобільних.

Також, під час особистого спілкування військові скаржились, що повинні приїжджати до обласного центру з різних населених пунктів, щоб пройти військово-лікарську комісію без можливості її проходження за місцем свого проживання.

Яке рішення?

Уряд 24 червня затвердив план оптимізації військово-лікарської експертизи на це рік.

Як це працює?

"Цим рішенням ми впроваджуємо ефективні процеси, які здатні забезпечити якісне проходження ВЛК в умовах воєнного стану", — запевнив міністр оборони України Олексій Резніков.

Голова Міноборони анонсував:

  • розширення мережі військово-лікарських комісій,
  • упровадження цифрових інструментів,
  • створення приміщень, обладнаних для потреб людей з інвалідністю.

Як зазначають у відомстві, запрацює автоматизація перебігу проходження ВЛК, з'явиться інтеграція медичних процесів між військовими й цивільними компонентами. Окрім того, у плані оптимізації йдеться про "викорінення надмірної бюрократії та забезпечення військовослужбовців соціальними гарантіями".

Міноборони обіцяє, що буде проведено інформаційні кампанії, щоб військовослужбовці знали свої права під час проходження військово-лікарської комісії, лікування чи реабілітації.

Довідка

У квітні Верховна Рада ухвалила в першому читанні два законопроєкти, які передбачають удосконалення роботи військово-лікарських комісій.

На думку голови Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича, реформування процедури проходження влк триватиме щонайменше пів року.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: