fbpx
Сьогодні
19:44 25 Чер 2023

Під час розгортання заколоту Пригожина "путіна не було ніде", - ЗМІ

У суботу, 24 червня, під час розгортання заколоту Євгенія Пригожина та ПВК "Вагнер", президента і верховного головнокомандуючого рф володимира путіна "не було ніде", тому тепер йому буде складніше "збирати вертикаль влади".

Про це пише "Медуза" з посиланням на джерела з владних кіл рф.

Співрозмовники, близькі до Кремля, визнають, що заколот послабив позиції путіна.

"Він не міг спуститися до Пригожина, але його вчора [після телезвернення] не було ніде. Він "цар", "перший", але бляха-муха, коли треба — втрутися, а не змушуй за себе світити фасадом Лукашенка та перемовлятися силовиків", – сказало джерело.

За оцінкою одного зі співрозмовників "Медузи", близького до адміністрації президента, тепер путіну буде складніше "збирати вертикаль влади" – а спроб "перевлаштувати систему" з боку "російських еліт" стане тільки більше.

Як стверджують джерела "Медузи", близькі до адміністрації президента рф, приблизно в середині дня 24 червня Пригожин, з яким влада до того намагалися домовитися, почав уже сам виходити на зв'язок з кремлем. І нібито навіть "намагався додзвонитися до путіна, але президент не хотів із ним говорити".

За оцінкою співрозмовників видання, близьких до кремля та уряду рф, швидше за все, Пригожин зрозумів, що "перейшов межу", а "перспективи руху його колон туманні".

На той момент найманці перебували вже недалеко від річки Оки — саме там російська армія та Росгвардія вирішили збудувати першу лінію оборони від вагнерівців. При цьому, незважаючи на заяви Пригожина про те, що з ним готові піти "пів армії" (і незважаючи на те, що в регіонах він не отримав жодної відсічі з боку силовиків), додаткової підтримки за перші години повстання у ПВК не з'явилося.

Побачивши настрій Пригожина, кремль нібито вирішив не йти на "криваве зіткнення". При цьому фінальними переговорами займалася велика група чиновників, до якої серед інших входили голова адміністрації президента Антон Вайно, секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев та посол Росії у Білорусі Борис Гризлов. "Фронтменом" цього гурту виступив Олександр Лукашенко.

За словами джерела, близького до кремля, Пригожин наполягав, аби у переговорах брали участь перші особи.

"Пригожину потрібен був гідний конфідент, щоб вийти зі гри [зберігши обличчя]. Таким є Лукашенко. Він любить піар і розуміє вигоду, тому й погодився", — стверджує співрозмовник.

Джерела "Медузи", близькі до ремля та уряду рф, сходяться на думці, що за підсумками радикального виступу Пригожин програв: "Він витіснений із росії. Президент такого не прощає".

За їхніми словами, сторони ще "обговорюватимуть" подробиці угоди щодо нового становища Пригожина, але "колишнього впливу та ресурсів у нього не буде".

Водночас співрозмовник, близький до кремля, не виключив, що за підсумками заколоту можуть бути кадрові зміни в керівництві міноборони: "Але не на вимогу Пригожина, а через самоусунення міністерства оборони".

При цьому ні Сергій Шойгу, ані Валерій Герасимов досі не сказали ні слова про повстання Пригожина. Також невідомо, де вони весь цей час перебували.

Довідка

23 червня, пригожин заявив, що російська армія атакувала тилові позиції "Вагнера", через що загинула "величезна кількість солдатів". У відповідь він оголосив "похід" до Ростова-на-Дону, щоб "розібратися з беззаконням в армії" та Шойгу.

Найманці пригожина 24 червня захопили військові об'єкти в Ростові, зокрема штаб Південного військового округу рф та аеродром, а також узяли під свій контроль військові об'єкти в місті ВоронежКолона ПВК "Вагнер" була й у Липецькій області. Російська влада вже готувалася до облоги Москви.

Зрештою під вечір 24 червня у самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка заявили, що власник пвк "Вагнер" у розмові з Лукашенком погодився зупинити рух найманців на території рф.

Згодом пригожин і сам підтвердив, що його найманці розвертають свої колони й ідуть у зворотному напрямку. За його словами, найманці за добу "пройшли, не доходячи 200 км до Москви". Про розмову з Лукашенком він не згадував.

У кремлі заявили, що кримінальну справу стосовно євгена пригожина припинять, він "піде до Білорусі", а "вагнерівців" влада не переслідуватиме за спробу заколоту. Гарантією того, що пригожин зможе піти до Білорусі, "є слово президента росії".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: