fbpx
Сьогодні
10:05 23 Чер 2023

Оцінка збитків у сфері енергетики свідчить про збереження вразливості її енергосектору, – ПРООН

English version here

Фото: PIXABAY

Новий звіт також містить дорожню карту для здійснення стабільного і екологічного відновлення та більш тісної інтеграції з ЄС

Новий звіт ПРООН з оцінки збитків, завданих енергетичному сектору України після місяців прицільних атак, пропонує тверезу оцінку наявної ситуації в галузі та окреслює стратегічний шлях до відновлення та стійкості. Звіт, складений незадовго до руйнування Каховської дамби, показує, що українська енергетична система залишається надзвичайно вразливою і продовжує працювати в аварійному режимі зі зниженим і обмеженим запасом міцності, долаючи наслідки збитків, які перевищили 10 мільярдів доларів США.

Енергосистема України продовжує працювати в надзвичайному режимі, що впливає як на електромережі, так і на генерацію електроенергії. Результати звіту показують, що 42 з 94 (45%) ключових високовольтних трансформаторів на підконтрольних уряду територіях були пошкоджені або зруйновані внаслідок ракетних обстрілів або ударів безпілотників з початку поточного етапу війни. Більше половини цих трансформаторів зазнали неодноразових обстрілів, що перешкоджало спробам їхнього ремонту.

Згідно зі звітом, потужності з виробництва електроенергії скоротилися майже до 50 відсотків від рівня, що існував до 2022 року. З майже 37 ГВт доступної потужності понад 19 ГВт було зруйновано, пошкоджено або захоплено з лютого 2022 року. Ситуація ускладнюється значним скороченням маневрених потужностей, зокрема втратою понад 67 відсотків потужностей теплової генерації. Ці масштабні пошкодження суттєво вплинули на енергопостачання протягом останньої зими і продовжують загрожувати стабільності доступу українських споживачів до електроенергії.

Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє зазначив, що висновки звіту підкреслюють нагальну потребу у швидких, скоординованих та стратегічних діях. «Оцінка ПРООН є переконливим аргументом на користь узгодження негайних заходів реагування із середньостроковими цілями Національної енергетичної стратегії, – сказав він. – Фактичну втрату застарілої вугільної генерації слід розглядати як можливість прискорити «зелений» перехід та децентралізацію сектору. Ми вже розпочали співпрацю з кількома органами місцевого самоврядування, щоб забезпечити їхні нагальні потреби в енергопостачанні, а також підготувати основу для фінансування розвитку більш екологічної та стійкої енергетичної інфраструктури».

У звіті запропоновано низку чітких і практичних рекомендацій, які допоможуть зробити енергетичний сектор більш стійким та екологічним, ніж раніше. ПРООН використовує ці керівні принципи у своїй співпраці з зацікавленими сторонами на національному та місцевому рівнях щодо відновлення енергетичного сектору. Наведені рекомендації містять:

  • Розсередження генераційних потужностей по території країни та децентралізація енергосистеми для підвищення її стійкості та адаптивності.
  • Впровадження сучасних високоманеврових та більш екологічних генеруючих потужностей для посилення маневреності енергосистеми.
  • Збільшення частки відновлюваних джерел енергії в енергосистемі, використання великого потенціалу чистої та сталої енергетики.
  • Ініціювання поступового скорочення та остаточної відмови від використання вугілля відповідно до зобов'язань України щодо скорочення викидів CO2 та внеску в глобальні зусилля з пом'якшення наслідків зміни клімату.
  • Вивчення подальших можливостей для підвищення ефективності використання потужностей атомної та гідроенергетики та підтримання оптимального енергетичного балансу.

Оскільки Каховська гребля перебуває під тимчасовим військовим контролем Російської Федерації, її гідроенергетичні потужності були недоступні вже з квітня 2022 року і руйнування дамби 6 червня не мало значного впливу на генераційні потужності енергосистеми. Однак воно викликало негайні та шкідливі наслідки для широкого спектру критично важливих об'єктів енергетичної інфраструктури, що розташовані нижче за течією, які забезпечували, зокрема, розподіл електроенергії, опалення, газопостачання, водопостачання та водовідведення. За попередніми оцінками, було повністю зруйновано понад 200 розподільчих електропідстанцій, а також десятки котелень.

Оновлений звіт, «Зелений» перехід енергетичного сектору України», є наступним документом, підготованим після «Оцінки збитків, завданих енергетиці України у 2022 році» – комплексного дослідження, підготовленого спільно ПРООН та Світовим банком. Якщо попередній звіт містив початковий огляд збитків, завданих енергетичному сектору, і охоплював період з лютого до грудня 2022 року, то поточний аналіз, проведений експертами ПРООН, містить оновлену інформацію про серйозність та масштаби цих збитків і охоплює січень-квітень 2023 року. Він ґрунтується на даних, наданих урядом України, зокрема Радою національної безпеки і оборони (РНБО), Укренерго та Міністерством енергетики.

Доступ до повної версії звіту (англійською) за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: