fbpx
Сьогодні
21:58 22 Чер 2023

Рішення для відбудови: Швейцарія передасть ДСНС спеціальну машину для розмінування територій

English version here

Фото: Ми - Україна

Швейцарія виділила Україні пакет допомоги для розмінування територій. Для цього країна передасть спеціальну дистанційно керовану машину і проведе навчання для фахівців.

Про це повідомила Федеральна рада Швейцарії.

У чому проблема?

Як зазначають, кількість територій в Україні, забруднених мінами, касетними боєприпасами і вибухонебезпечними об'єктами, значно збільшилася з початку повномасштабного вторгнення росії в лютому 2022 року.

Усі ці забруднені райони становлять пряму загрозу для цивільного населення, що робить необхідними гуманітарні заходи з розмінування.

Яке рішення?

Для того, аби безпечно та якісно їх очистити, Україні терміново потрібна спеціалізована техніка. До них належить, зокрема, механічне обладнання для очищення.

Як це працює?

Для цього країна передасть спеціальну дистанційно керовану машину і проведе навчання для фахівців.

Як писала Рубрика, швейцарська компанія-виробник Global Сlearance Solutions упродовж 2023 року поставить в Україну 20 машин розмінування.

Відповідний меморандум про співробітництво був підписаний між Міністерством і виробником.

Крім того, сторони домовилися взаємодіяти у царині технічного та нетехнічного обстеження ймовірно забруднених вибухо-небезпечними предметами територій. А також – проводити навчання населення звільнених територій ризикам, пов'язаним із мінами та нездетонованими боєприпасами.

GCS-200 – це унікальна безпілотна платформа для розмінування, яка може бути дистанційно керована одним оператором. Поєднує перевірену надійність попередніх версій агрегату та навісне обладнання, які відповідають різноманітним вимогам військових.

Цей комплекс складається з гусеничного тягача та навісного обладнання. Стандартний монтажний інтерфейс дозволяє легко підключати та від'єднувати робочі інструменти лише за кілька хвилин.

GCS-200 можна легко транспортувати, оскільки вся система міститься в 20-футовому контейнері ISO. Крім того, оператору знадобиться всього 10 хвилин, щоб перейти між конфігураціями.

Під час розмінування міни вибухають або знищуються переднім інструментом та відводять вибух від уразливих частин системи.

Нагадаємо, сенат Швейцарії затвердив поправку до закону про військові матеріали, що дозволить розблокувати реекспорт зброї у треті країни, у тому числі в Україну. Про це повідомили у швейцарському парламенті.

"Рада кантонів хоче дозволити іншим країнам передавати військову техніку, куплену у Швейцарії, за певних умов. Рада ухвалила відповідну парламентську ініціативу від Комісії з безпекової політики. Законодавчий проект, що ґрунтується на іншій ініціативі, вже перебуває на стадії розробки", – йдеться в повідомленні.

Документ підтримали 22 депутати, 17 виступили проти, ще четверо – утрималися від голосування. Документ планують обмежити на п'ять років. Також у поправці вказано, що передавати зброю швейцарського виробництва не може країна, яка є стороною конфлікту.

Нагадаємо, в Україну шведське агентство з надзвичайних ситуацій (MSB) направить 250 міношукачів, щоб допомогти убезпечити райони, які постраждали від повені після руйнування греблі Каховської гідроелектростанції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: