fbpx
Сьогодні
13:30 20 Чер 2023

Міністр закордонних справ Угорщини відхрещується від вивезення українських військовополонених

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна як держава не причетна до обміну 11 українських військовополонених із російською федерацією. Каже, що переговори вели релігійні організації.

Про це Сійярто заявив під час виступу в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), інформує Рубрика.

Член української делегації Юрій Камельчук запитав у Сійярто, як взагалі українські військовополонені опинилися в Угорщині та коли вони повернуться до своїх родин.

"Щодо 11 військовополонених — думаю це хороші новини, вони вільні. Були переговори між церквою та релігійними організаціями. Держава Угорщина абсолютно не долучена", — заявив Сійярто.

За його словами, 11 обміняних українців є "вільними у своєму пересуванні в Угорщині, вони вільні робити те, що вони хочуть робити".

"І якщо вони захочуть вийти на зв'язок із українською владою, то вони вільні це зробити, я можу вам це гарантувати", — додав Сійярто.

Довідка

Нагадаємо, росія без погодження з Україною передала Угорщині 11 українських військовополонених угорського походження. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що дізналися про це зі ЗМІ — з публічних заяв віцепрем'єр-міністра Угорщини Жолта Шем'єна.

Восьмого червня на сайті російської православної церкви з'явилася новина, що передача Угорщині групи українських військовополонених відбулася за посередництва рпц на прохання угорської сторони. У рпц заявили, що вони мають "закарпатське походження".

Передання полонених підтвердив віцепрем'єр-міністр Угорщини, заявивши, що це "є жестом рпц щодо Угорщини, їй ці люди завдячують своєю свободою".

Угорська й російська сторони не проінформували український уряд про свої переговори. Тож Україна викликала тимчасового повіреного Угорщини й попросила надати детальну інформацію про українських громадян і невідкладно забезпечити до них доступ консула.

16 червня, стало відоме місцеперебування 11 полонених захисників України, яких утримують на території Угорщини.

А 19 червня Міністерство закордонних справ України звернулося до угорської сторони з вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених. За даними МЗС, українців фактично утримують в ізоляції, вони не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування з рідними відбувається у присутності сторонніх людей. Також їм відмовляють у встановленні контакту з посольством України.

У МЗС заявили, що угорська влада ігнорує всі спроби України налагодити конструктивний діалог щодо цієї ситуації. У Єврокомісії закликали Угорщину пояснити свою участь у звільненні українських військовополонених у рф та комунікацію з урядом України із цього питання.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: