fbpx
Сьогодні
Відео 20:28 16 Чер 2023

Президент України відповів африканським лідерам щодо мирних переговорів з росією

English version here

Фото: GettyImages

Президент України Володимир Зеленський заявив, що мирні переговори з країною-агресоркою можливі тільки після повного виведення військ російської федерації з захоплених територій.

Про це Зеленський завив на прес-конференції в Києві у п'ятницю після переговорів із делегацією лідерів країн Африканського Союзу, передає Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні я чітко сказав неодноразово на нашій зустрічі – допустити будь-які переговори з Росією зараз, коли окупант на нашій землі, – це означає заморозити війну, заморозити біль і страждання…

Росія довго намагалася обдурити всіх із "Мінськом". Очевидно, що Росія намагається зараз повернутися до своєї старої примітивної тактики обману. Але обдурити світ у Росії більше не вийде. Обдурити Україну точно неможливо. Ще раз наголошу: потрібен реальний мир, а отже – реальне виведення російських військ з усієї нашої незалежної землі", – сказав глава України.

За словами Зеленського, він також "представив учасникам зустрічі результати наших зусиль у рамках двох експортних ініціатив – Чорноморської зернової та гуманітарної ініціативи "Зерно з України". Ми реально допомагаємо світу і саме багатьом народам Африки, Азії, Європи зберігати соціальну стабільність і цінову передбачуваність на продовольчому ринку завдяки нашому експорту. Разом із партнерами працюємо над зерновими хабами в Африці".

Президент наголосив:

"Постачання продовольства має бути надійно гарантоване і право кожної людини на їжу має бути забезпечене припиненням будь-яких спроб таких держав, як Росія, використовувати загрозу голоду і соціальної нестабільності для шантажу народу. Звернувся до учасників зустрічі з пропозицією надати своє бачення того, як ми разом можемо ще більше зробити для продовольчої безпеки та створення зернових хабів".

Зеленський також зауважив, що:

"Україна готова значно розширити освітні програми для студентів, зокрема в країнах Африканського континенту. Але, звісно, перш за все ми маємо відновити повну силу Статуту ООН. Принципи Статуту ООН. І припинити цю жорстоку російську агресію і звільнити нашу землю, наших людей від російського зла".

Довідка

У п'ятницю, 16 червня, президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса прибув до України.

Крім президента ПАР, з візитом у Києві перебувають президенти Замбії, Сенегалу, Коморських Островів, прем'єр-міністр Єгипту, міністр закордонних справ Уганди.

Як повідомляв "Reuters", ці лідери збираються у п'ятницю відвідати Київ, а в суботу – Санкт-Петербург, зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським та президентом росії володимиром путіним.

Мета африканців – виступити миротворцями й домовитися про збільшення поставок зерна і добрив із України та рф.

Африканські лідери також відвідали Бучу Київської області. 

Під час російської ракетної атаки на Київщину вдень, 16 червня, журналісти агентства "Reuters" бачили, як африканські лідери прибули до Києва в колоні автомобілів і зайшли в готель, щоб скористатися його бомбосховищем.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: